48. сазив Уметничке колоније „Милешева“ од 14. до 22. августа

48. сазив Уметничке колоније „Милешева“ од 14. до 22. августа

Овогодишњи 48.сазив Уметничке колоније „Милешева“, одржаће сеод 14. до 22. августа. Свој  боравак у Пријепољу за сада је потврдило 10 уметника и уметница из земље и региона. У зависности од ситуације са корона вирусом, учешће на овогодишњој колонији могла би да узму и три уметника из Италије.

У овогодишњем сазиву Уметничке колоније „Милешева“ своје учешће за сада су потврдили уметници и уметнице из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније и Швајцарске.У оквиру 48. сазива у Пријепољу ће боравити Бојан Оташевић, Велимир Вукићевић, Богдан Ибрајтер, Љубица Кнежевић, Драган Здравковић и Ервин Ћатовић из Србије, Саида Мујезиновић и Радмила Лиздек из Босне и Херцеговине, Вељко Зејак из Словеније и и Ерол Чолаковић из Швајцарске.

Очекујемо и три уметника из Италије с обзиром да је уметнички директор Колоније Горан Чпајак успоставио контакт са Италијанским културним центром и да су они пристали да финансирају долазак својих уметника и њихов боравак овде. Међутим, и даље је све под знаком питања због епидемије корона вируса, мада се надам да ће доћи, тако да би укупан број учесника био 13. У плану је да им подробно покажемосва културна богатства општине, културно – историјске споменике и све наше различитости како би они добро одговорили том захтеву, с обзиром да ми нисмо радна колонија него уметници након годину дана шаљу своје радове инспирисани оним што виде и чују овде у Пријепољу – каже уредник ликовног програма Дома културе Мирко Малешић.

A какву је инспирацију Пријепоље пружило учесницима прошлогодишњег сазива наши суграђани и суграђанке моћи ће да погледају  на изложби 47. сазива Колоније, у понедељак,16. августа у Великој галерији Дома културе.

Можда нас је корона натерала да се прошле година мало више концентришемо на Пријепоље што уопште није било лоше.Људи су боље упознали Пријепоље и мислим да ће ове године претходни сазив боље одговорити што се тиче својих радова – наставља Малешић.

У припреми је каталогизација свих радова колоније, чија промоција  ће бити уприличена током њеног трајања, а у плану је и иновирање веб сајта Колоније.

Биће урађене све фотографије уметничких дела у Колонији тако да је то једна лепа припрема за увод у монографију која ће се за две године морати десити поводом 50 година рада Колоније. Наша колонија, због полувековног постојања то свакако заслужује. Такође, кроз пројекат Министарства културе и информисања ове године са великом радошћу враћамо један обиман сајт са свим детаљима и целокупним легатом онлајн , што је јако битно јер дигитализујемо цео легат Уметничке колоније “Милешева” тако да ће сви моћи да уживају у богатсву које поседује Дом културе у Пријепољу – каже Мирко Малешић.

Пројекат „Уметничка колонија Милешева 2021“ подржан је од стране Министарства културе и информисања са 500 хиљада динара што ће, како каже Малешић, знатно допринети унапређењу рада једног од најзначајнијих културних догађаја у Пријепољу и околини.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци