У Нову годину са старим проблемом: Сметлиште Стањевине за добродошлицу у Пријепоље

У Нову годину са старим проблемом: Сметлиште Стањевине за добродошлицу у Пријепоље

Сметлиште на самом уласку у град из правца Бистрице, постало је препознатљив знак Пријепоља. Сав комунални отпад из око 8.000 објеката, којима ЈКП „Лим“ пружа услугу одношења смећа, али и сав други отпад, углавном завршава на овој несанитарној депонији која је, пре 18 година,  требало да буде привремена локација. Извор заразе, честе поплаве, неподношљив смрад, само су део проблема мештана и мештанки Залуга које од сметлишта дели само река. Вишегодишње гомилање смећа на самој обали Лима, променило је његов водоток због чега су поплаве све чешће, тврде мештани.

Здравко Симић каже да је Лим за две своје ширине прешао на страну на којој су њихове куће и њиве.

Посејемо кукуруз, немамо користи никакве. И кад се Лим не излије, гавранови и птице са сметлишта у јесен слећу у њиве и изломе стабљике, поједу клипове… – каже Симић.

Да су Стањевине огроман проблем за све становнике насеља Залуг потврђује и Џемила Стриковић.

Овде више не може да се живи. Овде живе старије особе, деца…Ујутру не можемо да отворимо прозоре да проветримо кућу – каже Џемила Стриковић и додаје да ни веш не могу да суше напољу, као ни да гаје воће и поврће у башти.

Породица Гојак најближа ја несанитарној депонији. Када су седамдесетих година прошлог века купили плац и направили кућу, ова локација је нудила све што им је требало – близину града, реке, имање погодно за бављење пољопривредом. Нису ни слутили какви ће их проблеми задесити од 1999. године.

Мухамед Гојак каже да је најгоре увече када падне притисак јер не може да се дише.

Колико година ми већ плаћамо услугу одношења смећа? Ово је смешно, али и жалосно. Све то смеће које ми плаћамо 700-800 динара да га однесу, враћа нам се овде, заједно за све нас. Ми ћемо да тражимо да нам врате новац – каже Сеад Гојак.

Представници власти решење за проблем одлагања отпада виде у изградњи трансфер станице у Струговима, за коју је из Словеније обезбеђено 800.000 евра, а укупна вредност је око 2 милиона. Пре 13 година решење је виђено у изградњи Регионалне депоније „Бањица“, у коју је од тада уложено више од милион евра, а проблем одлагања смећа у општинама Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница је све већи. Сметлишта и депоније један су од највећих проблема заштите животне средине у Србији. Ово је једна од кључних области европских интеграција и најизазовнија у процесу придруживања јер се једна трећина целокупног законодавства ЕУ односи на заштиту животне средине.

 

 


Подели на мрежама

Повезани чланци