Ђаци и професори 17 средњих школа учили о насиљу над девојкама

Ђаци и професори 17 средњих школа учили о насиљу над девојкама

Завршетак глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ Форум жена Пријепоља обележио је састанцима са педагошкињама, професорицама и професорима све три пријепољске средње школе, које су учествовале у реализацији трогодишњег пројекта „Активно и јавно против насиља над девојкама“.

Током три године трајања пројекта, кроз радионице и форум театре који су рађени у Пријепољу, Нишу, Ужицу и Власотинцу прошло је више од три хиљаде средњошколки и средњошколаца. Кроз интерактиван рад имали су прилику да усвоје знања: како препознати насиље у његовој почетној фази, које врсте насиља постоје, шта је точак насиља, да ли алкохолизам може бити оправдање за насиље, колико су безбедни на друштвеним мрежама и слично. Са резултатима пројекта упознати су и запослени у школама.

Јако је битно да осим девојака и младих са којима смо радили у школама едукујемо и њихово окружење – професоре и професрице, психолошкиње, педагошкиње, али и родитеље, како би знали праве информације и могли да помогну деци када им се пожале на насиље. Поента је да препознамо насиље и реагујемо на њега – истиче координаторка пројекта Татјана Николић.

Радионице су реализоване у 16 школа, а резултати упитника пре и после рада са девојкама показују значајне промене у знању о превенцији насиља.

У прве две године смо радили радионице о превенцији насиља над девојкама у четири града. 1262 девојке су прошле те радионице. Прве године су активисткиње из организација радиле едукације, а онда су у другој години девојке које су прошле едукацију биле заинтересоване да се више укључе. Са њима смо радили тренинг за вршњачке едукаторке, тако да су током те друге године оне радиле са више од 600 девојака – истиче Тања.

Током трајања пројекта у ова четири града више од две хиљаде средњошколаца и средњошколки учествовало је у форум театрима на тему превенције насиља над девојкама.

Форум театар је једна кратка представа после које глумице изађу у својим ликовима пред публику коју чини педесетак младих људи из те седње школе. Онда публика може да прича са њима, да своје коментаре, сугестије, да пита све у вези са тим што су видели. То је једна интерактивна форма учења. Коментари професора и професорица са којима сам разговарала су били да никад активнију децу нису видели. Главне поруке које смо на овај начин послале су да насиље није приватни, већ друштвени проблем, да љубомора није љубав и да треба реаговати на насиље, односно пријавити га – истиче Татјана Николић. 

Последња година пројекта посвећена је медијској кампањи, па су видео спот и џинглови настали као резултат овог пројекта емитовани на десетак радио и тв станица, а на друштвеним мрежама су допрли до око 200 хиљада особа. Пројекат „Активно и јавно против насиља над девојкама“ спроводе „Центар за девојке“ из Ниша, „Центар за девојке“ из Ужица, „СОС телефон“ Власотинце и Форум жена Пријепоља, уз подршку УН траст фонда.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци