Пријепољка Амина Ровчанин део победничког тима на такмичењу у Стразбуру

Пријепољка Амина Ровчанин део победничког тима на такмичењу у Стразбуру

Трансевропско такмичење у Стразбуру је било засновано на познавању Европске конвенције о основним људским правима, а шесточнани тим Правног факултета у Крагујевцу однео је убедљиву победу.

Tроје су били заступници тужиоца, односно апликанти и тај тим су чинили Урош Лазаревић, Јелена Станисављевић и ја. Док су респоденте, односно заступнике државе чинили колеге Саша Туцаковић, Невена Јовановић и Дијана Стефановић. Помагао нам је ментор Вељко Турањанин, као и професорка енглеског језика Маријана Матић, како би што боље усавршили енглески језик, с обзиром на то да се целокупно такмичење одвијало на енглеском језику. Наш тим је победио у финалу у Стразбуру 8. новембра и била нам је част и задовољство што смо са 22 године заступали пред Европским судом за људска права. Такође бих желела да се захвалим организацији „Цивил рајтс дефендерс“ која је била покровитељ такмичења, као и Адвокатској комори Крагујевца, која нам је олакшала боравак у Стразбуру – каже студенткиња четврте године Правног факултета у Крагујевцу Амина Ровчанин.

Једнако захтевна била су и квалификациона такмичења.

Најнижа фаза је била „Футура“ – такмичење које се одржало у Битољу. Након тога у мају месецу је била још једна квалификациона фаза за Стразбур, која је била у Бањалуци и где је учествовало 12 правних факултета из региона. Победом смо се квалификовали на велико финале у Стразбуру где смо се борили против екипе из Стокхолма. Они су били представници Нордијске лиге, а ми смо били представници Југоисточне Европе – прецизира Амина.

Борба за поштовање људских права гарантованих међународним конвенцијама област је која Амину и њене колеге из тима посебно инспирише.

Сви смо уложили много напора и много труда, пре свега да припреме ускладимо са факултетским обавезама, колоквијумима и испитима, да учимо енглески језик и усавршимо саму терминологију, да се изборимо са конвенцијским изразима. Успели смо у томе, али изискивало је доста напора и труда да се не запостави факултет, јер је то суштина нашег боравка тамо, а самим тим и да се оствари један значајан успех, у конкретном случају победа, јер не постоји супститут за победу – истиче Ровчанин.

Амина Ровчанин је љубав према праву и адвокатури осећала од самог почетка школовања.

Завршила сам Основну школу „Светозар Марковић“ у Бродареву и Пријепољску гимназију. Права сам одувек волела и одувек ме је привлачило правосуђе поготово, адвокатура. На самом такмичењу сам била адвокат, односно заступник тужиоца, па ме је то занимање још више привукло. Надам се да ћу се када дипломирам и бавити адвокатуром – каже Амина. 

Првакиња Европе у области људских права каже да је успех на овом престижном такмичењу одлична стимулација за даљи развој каријере, као и да већ постоје планови за учешће на другим такмичењима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *