Анкета: Колико је породично и партнерско насиље заступљено у нашем друштву?

Анкета: Колико је породично и партнерско насиље заступљено у нашем друштву?

Фемицид је најчешће последица дугогодишњег насиља и представља родно засновано убиство, учињено над женама, од стране особа мушког пола, мотивисано мржњом и осећајем надмоћи и поседовања. У циљу превенције фемицида на Дан сећања на жене жртве насиља, попуњавањем анкете на нашем порталу Форуминфо, помозите нам да сазнамо колико је породично и партнерско насиље заступљено у нашем друштву.

У периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године, медији су известили о смрти 26 жена у породично партнерском контексту, док за убиства 5 жена постоји сумња да се ради о фемициду. У истом извештајном периоду забележно је и 13 напада на жене у породично-партнерском контексту – покушаји убиства, наношење тешких телесних повреда и слично, који су такође можда могли имати смртни исход. Све жене познавале су учиниоца, а чак 19 жена убили су партнери. У односу на место убиства, петнаест жена убијено је у стану који је делило са насилником, а четири у сопственом стану, што говори у прилог тврдњи да је породични дом за жену најнебезбедније место, уколико су жртве насиља у породици.

Забрињава чињеница да је у Србији број фемицида у породично-партнерском контексту, евидентиран на основу медијских извештаја, 2010. године и деценију касније идентичан. Ово упућује на то да бројне законске мере и стратегије усмерене на спречавање и сузбијање насиља према женама, у деценију дугом периоду, нису имале очекивани ефекат.

Хтели бисмо да чујемо ваше мишљење о распрострањености насиља над женама и зато вас позивамо да попуните анкету, која ће на нашем порталу бити доступна до 25. маја. Резултате анкете искористићемо у истраживању које радимо. Ваши одговори су сигурни, а тајност података загарантована.

Подели на мрежама
administrator

Повезани чланци