АТ мрежа – 20 година рада на превенцији трговине људима

АТ мрежа – 20 година рада на превенцији трговине људима

Трговина људима је тешко кривично дело и подразумева различите врсте експлоатације те особе у виду принудног рада, принуде на брак, вршења кривичних дела, проституције, просјачења и слично, обично уз употребу силе, претње, преваре, отмице или на неки други начин. Антитрафикинг мрежа представља скуп женских невладиних организација које већ 20 година раде на превенцији и сузбијању трговине људиима на државном нивоу и у својим локалним заједницама.

Антитрафикинг мрежа је настала 2001. године и броји 10 чланица: АСТРА – Београд, СОС телефон за жене и децу жртве насиља – Власотинце, Независни женски центар – Димитровград, Одбор за људска права – Врање, Центар за девојке – Ниш, ПАОР – Зрењанин, Центар за девојке – Ужице, Форум жена Пријепоља, Тернипе – Пирот и ЛИНК – Сомбор.

АТ мрежа се бави пре свега превенцијом трговине људима, радећи на подизању свести код потенцијалних жртава трговине људима, посебно младих који су у константном ризику. Делимо информативне материјале, држимо радионице, али и стално радимо на свом усавршавању на одређене теме које су у овој области најактуелније. Последња едукација је на пример била посвећена безбедности на интернету, јер најновија истраживања показују да се највећи број врбовања сада одиграва преко интернета, а то је простор где доминирају млади као потенцијалне жртве, којима ми након оваквих обука можемо више да помогнемо – истиче координаторка Мреже Светлана Шарић.

Алдина Салкановић из Форума жена Пријепоља каже да су радионице и уличне акције које су радиле у свом граду имале велики ефекат на подизање свести о заступљености различитих облика трговине људима у друштву, али да су медијски садржаји који су били посвећени овим темама допрли до већег броја људи, који су добили основне информације које им могу помоћи да пепознају и пријаве ово кривично дело.

Крећемо да радимо и едукативне театре на тему трговине људима, пошто се Центар бави и уметношћу, односно кроз уметност пласира ове друштвено важне теме. На тај начин се знања много лакше усвајају, а саме евалуације које радимо на почетку и крају нам показују колико нових сазнања млади током театра стекну – истиче Татјана Николић из Центра за девојке Ниш.

Током 2022. године планирано је да вршњачке едукаторке одрже 65 радионица са ђацима, где ће кроз практичне примере радити на препознавању трговине људима, претњи и механизама заштите за младе као особе у ризику.

На радионицама, које обично одржавамо на часовима грађанског васпитања у школама или на Педагошком факултету, говоримо о начинима врбовања, односно како млади могу да буду преварени и постану жртве трговине људима, али и како из ланца трговине да се извуку. Развили смо одличну сарадњу са полицијом и Центром за социјални рад, што нам у великој мери помаже у умрежавању и размени информација – каже Радмила Митровић из Центра за девојке Ужице.

Чланице АТ меже у 10 градова Србије организују и уличне акције којима обележавају важне датуме у вези са борбом против трговине људима, а којима скрећу пажњу јавности на овај важан друштвени проблем.

На нивоу Србије, али и у својим локалним заједницама организују и округле столове са представницима релевантних институција, са којима размењују најновије податке у вези са трговином људима и раде на умрежавању.

АТ мрежа ове године спроводи пројекат “Превентивно, активно и умрежено против трговине људима у Србији”, уз помоћ ОАК и Траг фондације.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци