Биолози на Јадовнику маркирали још једног медведа и вучицу, први пут у Србији

Биолози на Јадовнику маркирали још једног медведа и вучицу, први пут у Србији

Екипа биолога, предвођена др Душком Ћировићем са Биолошког факултета, имала је срећу да у само два дана успешно ухвати и маркира женку вука и мужјака медведа, тешког 230 килограма. Животиње су неповређене пуштене назад у природу а њихово кретање пратиће се наредне три године.

Чекали су Милоша, а дочекали Ванду и Бору – најкраћи је опис резултата рада тима стучњака, предвођеног др Душком Ћировићем, који је, у сарадњи са члановима Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“, минулог викенда успео да на Јадовнику маркира вучицу и медведа.

Они су целе седмице чекали медведа Милоша, који је маркиран пре три године и чију огрлицу је неоходно заменити, али су дочекали незване, али драгоцене госте. Иако су планирали хватање и маркирање вука, што до сада у Србији није урађено, нису могли ни замислити да ће то уследити управо сада, каже Вјекослав Века Јоксимовић из УГ „Јадовник – оаза нетакнуте природе“.

Вучица, тешка око 32 килограма и стара две године, добила је име Ванда. Безбедно је успавана и смештена у кавез до пристизања ГПС огрлице. У међувремену, дошао је дуго очекивани медвед, али не Милош. Медвед је исте вечери маркиран и неповређен се вратио у дивљину, док је вучица безбедно пуштена сутрадана, што је изазвало велику пажњу мештана и радозналих посматрача. Прва звеза Јадовника, Милош, није заборављен, каже Јоксимовић, а његово маркирање уследиће у предстојећим данима.

Медвед је строго заштићена врста и његов лов је забрањен. Међутим, са вуком ствари стоје другачије. Јоксимовић апелује на ловце да не одстреле маркирану вучицу, јер су подаци које шаље непроцењиви. Уколико се деси да баш Ванда настрада у некој од хајки на вука, Јоксимовић моли ловце да сачувају и врате огрлицу.

Праћење медведа и вукова реализује се захваљујући Јавном предузећу „Србијашуме“, кроз пројекат мониторинга мрког медведа и крупних месождера на простору Шумског газдинства „Пријепоље“, који се спроводи у сарадњи са Биолошким факултетом из Београда.

Погледајте снимке маркирања и више фотографија у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *