Биолози вребају јадовничког медведа Милоша (ВИДЕО)

Биолози вребају јадовничког медведа Милоша (ВИДЕО)

Екипа биолога, предвођена др Душком Ћировићем са Биолошког факултета, боравила је у Пријепољу због поновног маркирања јадовничког медведа Милоша, који је постао рекордер по броју података пристиглих са његове ГПС огрлице. Овога пута маркирање није обављено а др Ћировић се нада да ће га завршити пре краја новембра, до када ће трајати батерија на садашњој огрлици.

Доктор Душко Ћировић предводио је тим који је пре три године на Јадовнику маркирао медведа тешког 75 килограма и старог око 3 године, који је тада добио ГПС огрлицу и име – Милош. Након три године праћења и скоро 22.000 пристиглих података Милош ће добити нову огрлицу. Први трогодишњи пројекат праћења подржала је британска еколошка фондација „Руфорт“ а наставак пројекта реализоваће се захваљујући Јавном предузећу „Србијашуме“, кроз пројекат мониторинга мрког медведа и крупних месождера на простору Шумског газдинства „Пријепоље“.

Др Ћировић каже да је наставак параћења веома битан јер ће се стећи увид у промену понашања медведа које могу бити повезане са годинама старости али и бројним другим факторима. Пре Милоша, медведи су маркирани само на Тари, где је праћено кретање 14 јединки у периоду од 12 година.

Подаци који долазе са Милошеве огрлице на сваких седам минута омогућили су детаљно праћење, што је показало да се креће на простору од Бијелог Поља до Нове Вароши, искључиво на десној лимској обали. Никад није прешао на леву обалу, за шта Ћировић каже да је неубичајено, јер је забележено да су медведи на Тари препливавали Заовинско језеро.

Више о пројекту и навикама медведа погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *