Братимљење Пријепоља и турске општине Карађабеј

Братимљење Пријепоља и турске општине Карађабеј

Новоименовани почасни конзул у Бурси, Зариф Алп, свој први радни дан посветио је Пријепољу. Заједно са замеником председника општине Пријепоље Есадом Хоџићем посетио је општину Карађабеј, са којом је потписан протокол о братимљењу. У овој општини града Бурсе, најзаступљенија је пољопривредна производња па је разматрана и сарадња у тој области.

Бурса је четврти по величини град у Турској. У њој живи више од 3,5 милиона становника, а чини је 11 градских општина. Једна од њих је и општина Карађабеј, у којој је заступљено претежно пољопривредно, али и индустријско подручје. Почасни конзул Србије у Бурси, Зариф Алп иницирао је братимљење ове и општине Пријепоље и тим поводом организовао састанак представника две стране.

Господин Есад нам је укратко дао податке о Пријепољу, такође смо их обавестили о нашој општини Kарађабеј. У књизи коју смо добили на поклон и подацима који се ту налазе видели смо да су Kарађабеј и Пријепоље две лепе општине, сличне једна другој. Потписали смо прелиминарни протокол између две општине, као почетни корак ка братимљењу. Имаћемо потписан званичан протокол ако их одобре надлежна општинска тела. У том оквиру ћемо успоставити добро пријатељство у економском, општинском и туристичком смислу. Претпостављам да ће наше делегације посетити побратимску општину Пријепоље, а наша браћа из Пријепоља посетиће Kарађабеј. Овде имамо економски јаке привреднике, имамо невладине организације, које се изразито поштују, можда ћемо развити сарадњу и допринети расту, привреди и туризму обе општине. Желим да овај прелиминарни протокол буде од користи – изјавио је председник Општине Карађабеј Али Озкан.

У овој општини града Бурсе послује много познатих фабрике хране, а овде се гаје бројне сорте воћа и поврћа. Ово је област са највећом производњом парадајза у Турској и региону, а овде послује и фабрика „Сутеш“, у којој се дневно прерађује два милиона литара млека.

Наш задатак је да направимо пут. Да њихова делегација дође код нас, да наши привредници дођу овде и да у међусобним разговорима пронађу свој интерес. То је задатак политике, политичара и то је задатак конзулата. Ја сам сигуран да ће Зифова мисија успети, не само данашњим потезом већ сам сигуран да ће тога бити у будућности много више и конкретније – рекао је приликом посете заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић.

Осим развијене млекарске индустрије, која је оцењена као област у којој би могла да буде остварена сарадња, јер пријепољском крају недостају уређен и сигуран откуп и прерада млека, плантажно узгајање малине, које се планира у овој турској општини, такође је једна од тема о којој је било речи. Први следећи корак је на општини Пријепоље, од које се очекује да позове делегацију из општине Карађабеј у посету. Почасни конзул Зариф Алп је истакао да ће врло радо предводити делегацију турских привредника и званичника на том путу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци