Друштво

Будимир Тешевић нови председник Удружења пчелара Пријепоља

На првом делу редовне седнице Удружења пчелара општине Пријепоље усвојен је извештај о раду и финансијски извештај за 2019. годину, изабрани нови органи и председник Удружења, а представљен је и план рада за 2020. годину.

Удружење пчелара општине Пријепоље, по истеку мандата досадашњег председника Мирсада Хоџића, поверење је поклонило искусном пчелару Будимиру Тешевићу.

Оно на чему ћу заједно са Извршним одбором инсистирати је то да се појача инфраструктура пчеларске организације, што значи да имамо што већи број чланова у Удружењу, а резултат такве једне конструкције и такве организације јесте да што више људи окупимо, да будемо организовани и да се што више едукујемо. Да бисмо то постигли, морамо да имамо добру сарадњу са локалном самоуправом. Треба сви да схвате да развој пољопривреде апсолутно и није могућ без развоја пчеларства – истакао је новоизабрани председник „Удружења пчелара“ општине Пријепоље Будимир Тешевић.

Он додаје да број пчела у једном крају има изузетно важан утицај на принос воћа и поврћа, те да је сарадња између пољопривредника и пчелара неопходна. У разматраном плану за наредну годину најзначајније место заузела је сертификација пријепољског меда и изградња пчеларске куће.

Ми организујемо сталне изложбе захваљујући подршци Туристичке организације у Пријепољу. Ми тиме афирмишемо и туристичке потенцијале ове општине, али и један изузетно квалитетан бренд, а то је наш мед. Због тога смо решили да идемо на сертификацију пријепољског меда, а да би то урадили потребна нам је да можемо да рачунамо на локалну самоуправу. Такође нам је план да градимо пчеларску кућу, која ће бити место где ће се пчелари окупљати, едуковати, имати своје радионице, имати дебатне клубове и да можемо тамо изложити наше производе, како би грађани знали шта купују, а то је наш пријепољски мед – каже Тешевић.

За наредни перод рада Удружења, планирана је боља сарадња са удружењима из других градова, више едукација на сузбијању неконтролисане употребе пестицида, издвајање подстицаја за укључивање младих у пеларство и наставак прераде воска. Скупштинско заседање биће настављено следеће суботе, када би требало да буду усвојени планови рада и буџета за наредну годину, али и одржано предавање на тему „Зимовање пчела и пролећни развој“.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци