Будући пријепољски прваци здрави и спремни за полазак у школу

Будући пријепољски прваци здрави и спремни за полазак у школу

Као и претходних година, како би здрави кренули у први разред, предшколци су осим прегледа педијатра, били и код логопеда, физијатра, стоматолога, оториноларинголога и офталмолога.

Начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце докторка Зорица Грбовић, каже да након ових прегледа деца добијају потврду да су обавили систематски преглед, али их он не ограничава јер је свако дете способно за упис у први разред, без обзира на деформитет или поремећај неког органа јер више нема одлагања поласка деце у први разред.

Деформитети код овог узраста деце су из године у годину слични.

„То су обично равни табани, тзв. кокошије груди, или удубљење грудног коша, а оно што се посебно примећује је да та деца имају неправилно држање тела. Они још увек расту и развијају се и њихова кичма је еластична. Зато би родитељи требало да обрате пажњу и да опомињу децу да правилно седе, да не проводе превише времена пред телевизором и компјутером, да искористе летње време да вежбају, да се баве спортом како би се кичма правилно развијала“ – каже докторка Грбовић.

С обзиром да у Пријепољу ради само један очни лекар, нека деца још нису стигла на ред, али већи проблеми са видом нису примећени.

„Имамо спорадичне случајеве оштећења вида, дешава се да имају разрокост која се обичним погледом и не примећује“ – објашњава наша саговорница.

У оквиру систематског прегледа, обавезна је и посета логопеду. Оно што је чест случај како каже докторка Грбовић јесте да се деца „мазе“ док говоре и не схватају да треба да крену у школу, такође не изговарају адекватно поједине гласове, као што су слова с, л, р и зато долазе код логопеда на вежбе.

Оно што је све учесталији проблем код деце и на шта и родитељи указују докторима и траже од њих помоћ и савет јесте све већа употреба компјутера и мобилних телефона, што свакако јесте велики проблем модерног друштва.

 

 

 

 

Подели на мрежама

Повезани чланци