Екологија

Чије смеће је затрпало Пријепоље? Хоћемо ли се удавити у њему или предузети нешто?

Несанитарна депонија Стањевине није једина црна еколошка тачка у општини Пријепоље. Обале река, паркови, улице... прекривени су смећем. Да ли се град, који је некада важио за најчистији у бившој Југославији, претворио у велико сметлиште, питање је за надлежне, али и за све грађане и грађанке?

Сунчани и неуобичајено топли фебруарски дани идеални су за шетње и боравак напољу. Грађани и грађанке Пријепоља могу да прошетају неком од стаза на обалама чак две реке, да поседе у неком од паркова, који ће се ускоро зазеленети. Управо тај тренутни недостатак зеленила и успавана природа, која још није почела пролећно буђење, откривају нам како се односима према нашем окружењу.

Обале Лима и Милешевке затрпане су смећем. Пластична амбалажа, кућни уређаји, апарати, животињски остаци одавно су друштво рибама у Лиму. За многе, више и није изненађење што је и најмања речна увала испуњена разним врстама отпада. Често се чује да највише смећа Лим доноси из Црне Горе, али не можемо да се не запитамо колики је допринос свих нас из Пријепоља? Чије папирне кесе, пластичне флаше слободно лете пријепољским улицама? Ко је оставио отпад око клупа и на зеленим површинама у парковима? Док чекамо решавање проблема у процесу одлагања комуналног отпада и да рециклажа заживи у нашој општини, можемо да направимо први корак. Смеће које настаје док шетамо, јер успут једемо и пијемо, можемо за почетак да убацимо у канте и контејнере и тако допринесемо чистијим граду, а што је још важније, здравијем месту за живот и очувању животне средине.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *