Да ли ће турска општина Изник помоћи Пријепољу у решавању проблема депоновања отпада?

Да ли ће турска општина Изник помоћи Пријепољу у решавању проблема депоновања отпада?

Боравак у Бурси, поводом именовања Зарифа Алпа, Пријепољца по рођењу, за почасног конзула, заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић искористио је за представљање привредних и друштвених прилика у Пријепољу политичарима и привредницима Турске. Том приликом састао се са председником општине Изник, једном од општина града Бурсе, која би општини Пријепоље требало да помогне у решавању еколошких проблема.

Уз посредство почасног конзула Републике Турске у Новом Пазару Башара Башола и новоименованог конзула Републике Србије у Бурси, Зарифа Алпа, организован је састанак у општини Изник, познатој по производњи украсне керамике. Представници две општине разговарали су о потенцијалима и могућим видовима сарадње, који би допринели решавању одређених проблема и учвршћивању међусобних веза.

Данас су нас гости информисали  о потребама  своје општине и настојањима да грађанима Пријепоља пруже боље услуге и донесу бољи животни стандард. Дакле, оно што је прво на реду, и чиме ћемо почети, је упознавање  са потребама и тренутном ситуацијом, коју ћемо  предочити нашим грађанима. Када се  вратимо из посете, направићемо план шта даље радити, и као општина Изник и као град Бурса. Kао Турски народ, увек смо са својом браћом и сестрама – рекао је председник Општине Изник Кан Мехмет Уста.

Хоџић је представио туристичке потенцијале Пријепоља и региона, али и велике еколошке проблеме са којима се град суочава. Затварање депоније и одвожење комуналног отпада на другу, удаљенију локацију, и застарео возни парк комуналног предузећа не иду на руку општини. Зато је од турских званичника затражена помоћ.

У планирању буџета за наредну годину, Општина Изник ће предвидети заједно са другим општинама Бурсе средства за набавку и донирање једног камиона – смећаре. Такође смо разговарали и о другим правцима сарадње, шта је то што се производи у општинама које су у оквиру града Бурсе. Уз помоћ нашег пријатеља и брата, почасног конзула, Зифа, свакако ће та помоћ бити конкретнија и извеснија – истакао је заменик председника Општине Пријепоље Есад Хоџић.

Састанак је завршен уз уверавање да ће у наредном периоду почасни конзул Алп бити у контакту са председником општине Мехметом Устом и још неким председницима градских општина Бурсе, како би заједно нашли начин да помогну општини Пријепоље у набавци камиона за комунални отпад, чија процењена вредност износи око 80.000 евра.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци