Да ли је тринаеста седница Скупштине општине увертира у промене у владајућој коалицији?

Да ли је тринаеста седница Скупштине општине увертира у промене у владајућој коалицији?

Скупштина општине Пријепоље је именовала Биљану Рајић, дипломирану правницу у пензији за општинску правобранитељку и усвојила програме и финансијске планове рада јавних установа и институција. Атмосфера у којој је вођена расправа, међусобне оптужбе и прозивке одборника упућене коалиционим партнерима, показали су да у тренутној скупштинској већини нешто шкрипи. Иако се стање оцењује као неодрживо, евентуалне промене би могле да уследе тек након априлских избора.

Представљање програма и планова рада буџетских корисника, које су одборници и одборнице усвојили на крају заседања, протекло је у међустраначкој расправи, оптуживању и ретким похвалама на рачун руководилаца. Музеј у Пријепољу и ПУ „Миша Цвијовић“ углавном су добили позитивне коментаре за свој рад. Вртић је добио одобрење и за промену статута како би започео рад у другој смени, чиме би бар мало требало да се смањи листа чекања за упис деце, која броји више од 100 имена. Жустре полемике су се водиле током расправе о програму рада Дома културе. Чуло се да је ова установа привилегована јер јој се гледа кроз прсте за неправилности у раду, а изнете су и оптужбе. Одборник Сабахудин Хајдаревић је рекао да су због злоупотреба поднете кривичне пријаве и закључио да неће да учествује у криминалу. Очигледно је имун на кривичне пријаве и поступке који се воде против чланова Странке правде и помирења, али се залаже за поштовање закона међу редовима Санџачке демократске партије. Члан Већа Предраг Чичић је рекао да је сама директорица Адмира Мостарац позвала све надлежне службе и инспекције да утврде има ли неправилности у њеном раду и ако се испостави да их има, он ће се лично извинити свима. На расправу одборника који чине владајућу коалицију, реаговао је Оливер Мрдаковић и рекао да је у чуду када зна да су сви у власти и запитао се шта би било да је другачије. Његов опозициони колега Едиб Кајевић је истакао да се по резултатима види како власт функционише. Представници СНС- а и СДП- а оцењују да су у власти партије које желе да раде и доприносе резултатима, а има и оних које само желе да остваре корист, због чега се мора нешто мењати.

Есад Хоџић, одборник СДП каже да ће Листа за Пријепоље размишљати и предложити Српској напредној странци да се размишља о постављању других односа у Скупштини јер се мора знати ко је позиција, ко је опозиција и ко има корист, а ко ради, по цену да се промене улоге и пређе на другу страну скупштине.

Да је стање неодрживо слаже се и председник Општине Владимир Бабић који каже да без договора и комуникације даљег рада нема.

Владајућа коалиција је супротним колосецима кренула након одлуке да се не расправља о програмима Библиотеке „Вук Караџић“ и Туристичке организације, којима руководе чланице Странке правде и помирења. У овим установама су спроведени конкурси за пријем нових радника, који према мишљењу већине чланова владајуће коалиције нису у складу са законом, а због којих је на површину избила нетрпељивост међу појединим партнерима. Са говорнице се чуло да је некима власт част и обавеза, а некима само плен, а у скупштинским фотељама било је и непримерених међусобних добацивања.

За планове и програме ЈКП „Лим“, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Дома културе, Музеја и ПУ „Миша Цвијовић“ свој глас су дали 21 одборник и одборница, док су остале тачке усвојене са 30 гласова. Скупштина је именовала чланове и заменике Општинске изборне комисије у сталном саставу. На крају седнице Милена Јовановић из Социјалистичке партије Србије је поднела оставку на своју одборничку функцију.

Подели на мрежама

Повезани чланци