Да ли „Мостови Балкана“ треба да се врате на Јабуку?

Да ли „Мостови Балкана“ треба да се врате на Јабуку?

Другу годину за редом, чланови и чланице културно – уметничких друштава из земље и региона, своја играчка  и певачка умећа, пријепољској публици демонстрирају на платоу Дома културе. Претеча „Мостова Балкана“, прва Смотра народног изворног стваралаштва под називом „Сопотнички извори“ одржана је 1987. године у Сопотници, где се одржавала све до 1992. године. Годину касније организована је у школи у Виницкој, након чега се две године одржавала код Дома културе. Десет година домаћин ове манифестације било је село Јабука.

Док је Савковић био директор Дома културе, преселили смо се из Сопотнице у Јабуку, због бољих услова. Нечији хир је био да се то спусти у град. Јесте можда лакше организовати ту манифестацију у граду, али криво ми је што је то тако. Имамо обећање да ће се вратити „Мостови Балкана“ на Јабуку и на нама је да се потрудимо да до тога дође – каже Драго Остојић из изворне певачке групе „Јабука“.

Чланови ове певачке групе тврде да је могуће организовати овакву манифестацију у сеоској средини као што је Јабука.

Ми као једна од најбољих певачких група често имамо прилику да идемо по Републици Српској  и Србији и ето на пример Чобански дани, организују се на Брдо Граду иако нема воде. Али довезу цистерну са водом, тоалете… буде око 10.000 људи – објашњава други члан ове певачке групе Радован Кијановић.

Да је Јабука право место за одржавање „Мостова Балкана“ најбољи аргумент је број посетилаца, тврде наши саговорници, мештани овог села. Из сопственог искуства кажу, да није исти осећај певати пред неколико стотина или пред неколико хиљада људи. А верују да би на Јабуци, као некад, било око пет хиљада посетилаца.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *