Дан сећања на жртве фемицида – Од почетка године у Србији убијено 10 жена

Дан сећања на жртве фемицида – Од почетка године у Србији убијено 10 жена

Поводом 18. маја - националног Дана сећања на жене жртве насиља, различитим акцијама и саопштењима женске организације су послале поруку да држава мора свакој својој грађанки да обезбеди заштиту од насиља. Поводом Дана сећања, сопштењем се обратио и заштитник грађана Зоран Пашалић, који је упозорио на повећан ризик од насиља над женама у кризним ситуацијама.

У 2019. години убијено је 28 жена, а од почетка ове године 10, од чега само у последњих недељу дана пет, саопштено је из организације „Фем плац“, Женског истраживачког центра за едукацију и комуникацију и Куће родних знања и политика. Истакнуто је да у Србији и даље нема јавно доступних статистичких података о распрострањености фемицида, а истраживања показују да извршењу убиства најчешће претходи насиље у породици или партнерском односу, које често није препознато као ризично од стране надлежних институција.

И Мрежа „Жене против насиља“ поводом Дана сећања на жртве фемицида позива државу да успостави евиденцију о фемициду, али и све релевантне државне институције да правовремено реагују и спрече насиље према женама и фемицид. Поручују да  надлежни треба да успоставе пуну сарадњу са женским специјализованим сервисима, јер је током пандемије Ковид-а 19 посебно дошла до изражаја посвећеност женских невладиних организација, које су наставиле да пружају подршку женама без обзира на околности.

У ситуацијама кризе са највише изазова сусрећу се жене са инвалидитетом, жене на селу и Ромкиње, које су и пре пандемије биле у осетљивом положају, наводи се у саопшењу Заштитника грађана Зорана Пашалића. Указује се да последице пандемије – страх, неизвесност, сиромаштво и економска несигурност, повећавају ризик од интензивирања насиља у породици, које може довести и до трагичних исхода. Омбудсман сматра да би велики корак ка унапређењу заштите жена од породичног насиља представљало усвајање Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и партнерским односима, и пратећег Акционог плана. Додаје да је неопходно ускладити Кривични законик с Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, а посебно је потребно доследно, свеобухватно и благовремено примењивати Закон о спречавању насиља у породици. Смањењу насиља над женама највише доприноси подизање свести о апсолутној недозвољености и кажњивости родно заснованог насиља, у чему изузетно значајну улогу имају медији. Пашалић је истакао и да медији истовремено имају одговорност да поштују професионалне стандарде и да се уздрже од сензационалистичког извештавања, релативизације и оправдавања насилника у случајевима убистава жена и других видова родно заснованог насиља.

Национални Дан сећања на жене жртве насиља у породици, 18. мај, обележава се од 2017. године, на основу Одлуке Владе Републике Србије. Одлука је донета на иницијативу Мреже Жене против насиља, коју је потписима подржало 8000 грађанки и грађана у 25 градова, укључујући и Пријепоље, и на званични предлог Координационог тела за родну равноправност. Повод за покретање иницијативе били су злочини почињени 2015. године, када је током само три дана, од 16. до 18. маја, убијено 7 жена.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *