Ђаци Техничке школе у Пријепољу освојили два прва места на републичким такмичењима

Ђаци Техничке школе у Пријепољу освојили два прва места на републичким такмичењима

Ученица четвртог разреда Техничке школе Данијела Грујичић освојила је прво место на републичком такмичењу текстилних и кожарских школа одржаном у Ивањици. У изузетно јакој конкуренцији, међу ђацима из 15 школа Данијела је показала највеће знање. На истом такмичењу, али из другог предмета Мерсида Кајевић освојила је друго место.

Такмичење је било из конструкције и моделовања одеће. Ту смо требали да моделујемо дати одевни предмет, да извадимо шаблоне и да комплетирамо те делове. Такав готов производ морали смо да завршимо за три сата, толико смо имали времена. За ово такмичење припремала ме је професорка Вања Љујић, која ми је доста помогла – каже Данијела Грујичић.

Мерсида Кајевић се такмичила из практичне наставе.

Тражили су да сашијемо одевни предмет, кошуљу. Било је 18 школа из целе Србије. Припремали смо се месец дана, а за такмичење ме спремала професорка Славица Вукашиновић.

Данијела ће наставити своје школовање у текстилству, а овом наградом биће ослобођена пријемног испита, док је Мерсиди већ понуђено запослење уједној текстилној компанији у Пријепољу.

Прво такмичење и одмах титула најбољег у држави. Тако би се могао објаснити успех Дениса Таловића, ученика другог разреда, који је на републичком такмичењу из машинства у Нишу, у конкурнцији 20 школа освојио прво место.

За ово тамичење припремао сам се неколико месеци са професором Игором Несторовићем. Имали смо неколико часова недељно. Такмичење је било из статике, а задаци су се односили на ослобађање веза, рачунање отпора осинаца и тежишта. Нставићу и даље са такмичењима, али следеће године из моделирања машинских елемената – стидљиво каже Денис Таловић.

На регионалном такмичењу из електронике, одржаном у Крагујевцу убедљиво прво место освојила је Ивона Дучић, са 20 бодова предности у односу на другопласираног ученика, па би се све осим првог места и на републичком такмичењу сматрало неуспехом.

Такмичење из електронике обухвата градиво из другог и трећег разреда, тако да сам требала да обновим градиво из прошле године, а паралелно са тим да учим градиво из ове године. У томе ми је помогла моја професорка Санита Бјелак, са којом сам на часовима редовно вежбала задатке и спремала се за такмичење. Републичко такмичење биће одржано 9. јуна у Јагодини. Спремам се. Конкуренција ће бити већа и озбиљнија. Ја ћу дати све од себе – каже Ивона Дучић.

Освојене награде добар су показатељ да школа располаже изузетно квалитетним ученичким и наставничким кадром, али и добра порука свим осмацима који се још увек двоуме шта да упишу.

Техничка школа у Пријепољу постала је препознатљива не само на региону, већ и широм Србије. Зашто то кажем? Где год да одемо на такмичење кажу: “Дођоше Пријепољци да нам покупе пехаре!” Они у шали, а ми у збиљи. Заиста, на крају покупимо и дођемо са пехарима, медаљама и дипломама. Нека осмацима ова наша прича буде некакав подстрек да дођу код нас у школу. Ја могу да им поручим да је школа спремна да их дочека. Нека дођу да покупе знања, вештине и биће сигурни у своју будућност – са поносом истиче директор Техничке школе Небојша Јевтовић.

Запажене резултате постигли су и Иван Савковић и Никола Ћировић, који су на регионалном такмичењу електромеханичара у Крушевцу, односно на такмичењу из електронике, освојили четврто, односно треће место.Како нам је рекао Јевтовић, успех је још већи ако зна да су такмичењима обухваћене све области за које се ученици школују, а то су електротехника, машинство и текстилство.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *