Друштво

Деца на интернету изложена безбедносним ризицима и насиљу

Под слоганом "Заједно за бољи интернетˮ данас се у свету обележава Дан за безбеднији интернет, који је ове године посебно усмерен на безбедност деце на интернету. Деца у Србији у просеку, попут вршњака у другим европским земљама, проводе три сата дневно користећи интернет, викендом између четири и седам часова дневно, резултати су истраживања "Деца Европе на интернету".

Резултати истраживања говоре да деца и млади, односно њихови родитељи и наставници још увек не препознају на време проблем прекомерне употребе технологија.Чак трећина ученика у Србији има проблеме због количине времена које проводи на интернету и због тога улази у сукобе са породицом или пријатељима.Нешто мање од половине се осећа лоше када не може да буде на интернету, а скоро петина због интернета, углавном због видео игара, занемарује основне биолошке потребе као што су потреба за храном или сном. Многи су жртве и дигиталног насиља.

Покушај да се неко повреди, да се омаловажи, да се дискриминише, да му се нанесе штета путем дигиталних медија је у ствари дигитално насиље. Пошто живимо у времену дигиталних урођеника, како неки новинари кажу, већа употреба дигиталних медија излаже нас већем ризику од неке врсте насиља. Често се вербално или физичко насиље наставља дигиталним насиљем. Међутим, дигитално насиље је специфичан вид насиља, зато што се не дешава у неком директном конфликту, већ посредством дигиталних медија, па се насилнику, односно злостављачу чини да је невидљив, а са друге стране наноси огромну штету јер је тај увредљиви садржај доступан великом броју оних који су у исто време на тој друштвеној мрежи или сајту – каже Драган Кувељић, ментор у пројекту „Школа без насиља“
Драган Кувељић

Према подацима УНИЦЕФ-а, деца чине једну трећину од укупног броја интернет корисника. Прикупљање личних података, лажне вести, угрожавање приватности, злоупотреба у комерцијалне сврхе и изложеност штетним и узнемирујућим садржајима, најчешћи су ризици којима су деца изложена.

Највећа опасност прети када на друштвеним мрежама за пријатеље прихватимо људе које не познајемо, када “четујемо” са њима. Жртва насиља може бити свако, само што деца највише пате због тога. Одрасли имају могућност да то брже превазиђу и забораве – додаје Кувељић.

Да не би били повређени на интернету, потребно је да будемо дигитално писмени.

Кувељић истиче да је дигитална писменост једна од кључних компетенција 21. века, али и да је важно апеловати на одговорну употребу дигиталних платформи, како би свима биле од користи, а њихова штетна дејства била сведена на минимум.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *