До краја године Пријепоље би требало да има 983 улице, а сваки објекат адресни број

До краја године Пријепоље би требало да има 983 улице, а сваки објекат адресни број

Пријепоље би до краја године требало да поред 140 постојећих улица, добије још 843 нове улице и 214 заселака у 80 насељених места. До овог рока би, надају се у локалној самоуправи, Републички геодетски завод требало да заврши унос података у Адресни регистар како би свака улица добила назив, а објекат адресни број.

Пројекат Ажурирања адресног регистра је започет половином 2018. Када је општина Пријепоље од РГЗ-а добила елаборате уличних система. У децембру је формирана четворочлана радна група која је за десет дана морала да предложи називе за 843 улице и 214 заселака.

Методологија рада је била да где је то могуће имена улицама дајемо према локалним топонимима, где то није било могуће избегавали смо максимално да дајемо називе по знаменитим личностима или догађајима пре све га због идеолошких или међунационалних разлога – објашњава члан Радне групе за именовање улица Миодраг Думић.  

Након две године усаглашавања, разматрања и позитивних мишљења са разних страна, у децембру 2020. Скупштина општине Пријепоље усвојила је Одлуку о утврђивању назива улица и других делова насељених места у општини Пријепоље, након чега је РГЗ започео унос података у Адресни регистар Републике Србије.

Услед великог броја улица које је потребно именовати и унети у системе РГЗ-а и саме пандемије узроковане корона вирусом, ипак очекујемо да ће Завод овај посао завршити до краја године. Након тога, следи ажурирање база података како локалних самоуправа тако и републичких органа пре свега МУП-а – наводи Думић.

Наредни корак је да општина Пријепоље по спецификацији коју добије од Геодетског завода постави табле са називима улица.

Што се тиче трошкова постављања тих табли, према пројекту, падају на терет локалне самоуправе, али опет због велике обимности посла и броја улица, очекујемо помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе за реализацију и само обележавање на терену- истиче Миодраг Думић.  

Ова промена условиће, неизбежно и промене у личним документима грађана и грађанки. Главно питање је о чијем трошку?

Према одлуци Владе републике Србије из 2019. трошкови промене података у личним картама грађана падају на терет буџета Републике Србије –појашњава Думић.  

Иако су се, како кажу у Радној групи, трудили да при именовању остану локални топоними, за нека насеља то није било изводиво, па тако су поједине улице добиле имена не толико типична за наше поднебље, као што су Футошка, Фрушкогорска, Светогорска, Гардошка, Херцеговачка, а биће и Летња, Сунчана, Пролећна, Девојачка, Момачка… Мишљења су да Одлука није савршена, али да је важније да су испоштовани рокови пројекта и да сви грађани коначно имају улицу и број.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци