Др Влајко Пановић: Како изаћи на крај са изазовима адолесценције?

Др Влајко Пановић: Како изаћи на крај са изазовима адолесценције?

Како правилно организовати своје активности и обавезе у свакодневном животу, колико је важно разговарати са родитељима и затражити савет или помоћ, где је мера у коришћењу друштвених мрежа – само су неке од тема о којима се говорило на предавању клиничког психолога доктора Влајка Пановића. Предавање је организовала Библиотека „Вук Караџић“ за ђаке пријепољских средњих школа.

Посебно деликатан период у одрастању детета је адолесценција, а бројни су изазови које пубертет доноси у психофизичком, емоционалном и социјалном сазревању особе.

Циљ мог доласка је да пренесем своје искуство у раду са младима, да их учиним осетљивим да препознају проблем, да боље организују време, направе приоритете, раде на успостављању добрих међусобних односа. Разговарали смо о томе шта се добија коришћењем различитих друштвених мрежа и апликација – пре свега које су то опасности које вребају, али сам настојао да им помогнем да се боље организују и живе достојанственије – каже психолог др Влајко Пановић.

Разговор са доктором Пановићем ученицима и ученицама је био веома занимљив и користан.

Ми доста времена, посебно ноћу, проводимо уз мобилне телефоне и онда ујутру каснимо на прве часове, добијамо неоправдане, али пре свега дођемо уморни, немамо концентрације и плана, будемо нервозни и немамо воље ни за шта, само нам се спава. Било нас је доста данас овде и надам се да смо извукли неку поуку и да ћемо то поправити, јер смо видели из свега овог што смо данас научили да је живот пуно лепши него што се представља народу – каже ученица 4. разреда Економско-трговинске школе Аница Пејатовић.

Предавање је организовала Библиотека „Вук Караџић“, у циљу приближавања ове установе културе потребама младих.

У сарадњи са стручним сарадницима средњих школа дошли смо до идеје да би циљна група требало да буду средњошколци и адолесценти, јер смо се раније обично фокусирали на млађи узраст. Оно што су нам они предочили као неке теме које су интересантне су биле анксиозност и депресија, на шта смо се и фокусирали. Мислим да је јако важно да кроз овакве програме дамо прилику млађој популацији да се отворе, да искажу који су то неки њихови проблеми са којима се суочавају, а на нама је да им као друштво помогнемо и учествујемо у изградњи здравих генерација – каже вршитељка дужности директора Библиотеке „Вук Караџић“ у Пријепољу.

У поподневним часовима планирано је и представљање књиге „Брак, деца породица: много питања и понеки одговор“, аутора др Влајка Пановића, као и разговор са родитељима о васпитању деце.

Подели на мрежама

Повезани чланци