Драгана Миленковић, пчеларка – Од пчела и природе може да се живи

Драгана Миленковић, пчеларка – Од пчела и природе може да се живи

Драгана Миленковић из Краљева пчеларством се бави већ шест година, а почела је са три кошнице и основном опремом. Велика љубав према пчелама и бројне едукације, довели су до тога да пчеларење постане њен главни извор прихода.

Када сам остала без посла, ја сам решила да своју љубав, која се потајно гајила у мени, спроведем у дело, уз помоћ мог ментора, Љубомира Вранића, од кога сам ја куповала мед и пчелиње производе. Обично сви у пчеларство уђу случајно. Ко има намеру да му то буде бизнис, брзо и изађе из тога – почиње причу о својим првим корацима у пчеларству Драгана Миленковић и истиче значај едукације.

О својим  кошницама Драгана брине сама, а помоћ потражи једино када је неопходна физичка снага, у периодима медобрања и селидбе. Пчеларење не схвата као посао, већ као начин живота.

Не може се провести дан, а да се нешто о пчелама не исприча, да се не помене то дивно створење, чак и у Библији описано. Пословица коју сам на почетку научила је да је мед свима сладак, а пчеларима горак. Мора се доста улагати на почетку и истрајати – каже Драгана.

Иако захтевно, у смислу финансијских улагања, али и времена, са пчеларањем се ретко када престаје.

Пчеларство изискује доста, али доста тога и даје. Ја сам у почетку имала три кошнице, пчеларски нож и капу димилицу. Све се то после надограђује само. Прве године сам имала мед, па наредне две нисам, али све се то превазиђе. Мој савет је да се људи не плаше да крену у нешто што воле – истиче Драгана и додаје да се никад не би вратила на први посао, јер то заправи није ни волела, већ је мислила да мора тако. Сада је, каже схватила да не мора и да може да се живи од пчела и од природе. 

Одрасла у граду, на асфалту како каже, захвална је пчелама јер су јој помогле да још више заволи и цену природу.

Када дођем и осетим мирис кошнице, то је благодет која не може ни са чим да се пореди. Мене је ментор учио да када отвориш своју кошницу привилегију да удахнеш ваздух из ње имаш само ти и љубоморно то чувај. То и данас радим и та инхалација не може да замени било какав градски живот – закључује Драгана.

Пчеле својим власницима пружају мир, али га и траже заузврат. Свима који желе да купе „прави мед“ саветује да се друже са пчеларима и да од њих купују.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *