Два млада белоглава супа спашена од смрти (ВИДЕО)

Два млада белоглава супа спашена од смрти (ВИДЕО)

Захваљујући љубитељима природе и еколозима у протеклих десетак дана два млада белоглава супа спашена су од сигурне смрти на територији општине Пријепоље и пребачена на опоравак у прихватилиште за птице Специјалног резервата природе „Увац“.

У овом периоду године белоглави супови одбацују младунце који морају да почну да се сами старају о себи, каже Вјекослав Јоксимовић из Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“, које се стара о хранилишту за белоглаве супове и медведе на Кашану. Они су већ одрасли и најчешће напуштају матичне колоније и одлазе у друге пределе, најчешће у земље Блиског истока. Међутим, не успевају сви да добију животну битку и многи страдају због изнемоглости или повреда. Два млада белоглава супа спашена су минулих дана док је трећи, којег су уочили и пријавили мештани Каћева, пронађен мртав, а тело је послато на обдукцију у Београд.

Први је спашен белоглави суп којег су пријепољски сплавари, предвођени Драгољубом Симовићем Симом, уочили на речном острву у Гостуну. Они су и учествовали у његовом транспорту до обале, рекао нам је Јоксимовић. Само два дана касније други белоглави суп је имао срећу да буде откривен у кањону Милешевке, у врлетном и неприступачном делу који људи ретко походе. Позив је стигао од Јоксимовићевог колеге Адиса Буквића и акција спашавања је изведена већ следећег дана.

Младунци који напусте овдашње колоније враћају се са стицањем полне зрелости и заснивају сопствене породице. Тако се колоније шире све више, а гнезда се појављују и на местима где их раније није било, каже Јоксимовић, који додаје да то захтева и додатне напоре на прибављању кланичног отпада и угинулих животиња којима се супови хране.

Са распоном крила од скоро три метра, белоглави суп је наша највећа птица. Храни се искључиво лешинама којих је, са опадањем броја стоке, у природи све мање. Зато је постојање хранилишта од животне важности за одржавање колонија и повећање бројности. Такође, због ниске репродуктивности, важно је сачувати сваку јединку, што подвиге пријепољских љубитеља природе чини још значајнијим.

Снимке спашавања погледајте у видо прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци