Џевад Бегановић: Оно што ми радимо на Стањевинама, граничи се са немогућим

Џевад Бегановић: Оно што ми радимо на Стањевинама, граничи се са немогућим

Тоне и тона смећа малобројни радници ЈКП „Лим“ свакодневно одлажу на препуне Стањевине, изналазећи место како знају и умеју. Оно што је за нас смеће , у Европској унији је енергетски ресурс и сировина и извор зараде од око 24 милијарде евра годишње. У Пријепољу од отпада не зарађује нико, а изгледа да се ни самим проблемом и проналаском решења не бави нико. Највећи терет подноси комунално предузеће које настоји да одржи какав такав ниво комуналне чистоће у граду и приградским насељима.

О Стањевинама је све већ речено. Оно што ми радимо граничи се са немогућим. Није то једина таква депонија у Србији, има их 100, само су склоњене, а наша депонија је смештена између реке и магистралног пута па сви знају за њу – објашњава руководилац РЈ Комунални објекти ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић и додаје да је ниво депоније око два метра виши од нивоа пута што није добро.

Током летњих месеци број становника у Пријепољу се повећава и за неколико хиљада људи, што утиче и на повећање количине самог отпада.

Велики број људи се одселио из Пријепоља, али лети дођу. Биће више отпада, али ми ћемо износити док будемо могли па видећемо како ћемо и до када – каже Бегановић.

На Стањевине радници комуналног предузећа одлажу смеће из око 800 контејнера.

Још 2015. ми смо имали око 150 уништених контејнера, ја одговорно тврдим да их сада има више од 200. Одлуком о комуналном одржавању и хигијени је предвиђено да корисници сами имају обавезу да обезбеде судове за отпад. До сада је било донација од Европске уније, Прогреса, државе, али то је било давно тако да сада и ту имамо проблема – закључује Бегановић.

Контејнере и посуде за одлагања отпада, грађани можда могу и морају сами да набаве, ако се удруже и сложе. Они су и најчешћи кривци за поломљене и уништене посуде за одлагање комуналног отпада,њиховом неадекватном употребом. Али за несанитарну депонију Стањевине грађани нису криви и нису надлежни да реше овај, већ две деценије стар, проблем.

Подели на мрежама

Повезани чланци