„Експанзија“ из Бродарева: Оснаживање и повезивање сеоских жена у општини Пријепоље

„Експанзија“ из Бродарева: Оснаживање и повезивање сеоских жена у општини Пријепоље

Удружење жена „Експанзија“ из Бродарева је састанком у канцеларији Месне заједнице завршило тромесечни пројекат посвећен оснаживању и повезивању сеоских жена у општини Пријепоље. Уз подршку Реконструкције женски фонд, жене су кроз психолошке радионице радиле на јачању менталног здравља, а посетиле су и Удружење „Женски центар Ужице“ и упознале се са њиховим радом. О значају спроведених активности најбоље говори чињеница да се број жена из седмице у седмицу повећавао, као и то што желе да наставе започета дружења.

Писањем опроштајне песмице Бај бај – крај жене су завршиле активности и дружења предвиђена пројектом Оснаживање и повезивање сеоских жена у општини Пријепоље, током кога су имали низ психолошких радионица.

Радили смо конфликте, фазе конфликата, кад је најбоље радити на њиховом решавању, стилове решавања конфликата. Радили смо са женама асертивно односно самопоуздано реаговање, врсте насиља…Све ово је имало за циљ да жене изађу из куће, затим да ојачају своје способности, да се охрабре, да се укључе у рад друштвене заједнице – рекла је психолошкиња Хазема Капиџић.

Жене које су се упознале и дружиле у протеклом периоду, желе да се и даље окупљају и наставе да се међусобно подржавају и раде на себи.

Ове радионице су ми омогућиле да се вратим себи, да се подсетим свега онога што ја јесам и што могу да будем, да одреагујем на начин на који можда до сада не бих реаговала, а у моју корист. Ментално јак човек и довољно самосвестан може само на тај начин да пружи и себи и околини најбољу верзију себе – истакла је Лејла Ровчанин.
Ове психолошке радионице су мени јако много значиле и отвориле, да тако кажем, неке прозоре да сагледам своје личне проблеме и погледе на живот из неког другог угла. Волела бих да се ово настави, да имамо још оваквих радионица јер сматрам да само храбра жена може бити корисна како друштву, тако и својој породици – додала је Зејнеба Кукуљац.
Све жене су виделе да нису саме у својим проблемима и схватањима која можда нису уобичајена. Када поделимо нешто међу собом, видимо да то ништа није страно, то што осећамо, што смо доживеле, виделе тако да је то пун погодак – навела је Наташа Богдановић из Удружења жена „Експанзија“.

Да је пројекат препознао потребе жена потврђује и то што кажу да су једва чекале следећу седмицу и радионицу. Ово је први пут да је бродаревско удружење организовало овакав тип активности.

Пројекат је трајао три месеца и имали смо у оквиру њега шест радионица. Имали смо и један излет у Ужице. Све радионице смо спровели у Месној заједници Бродарево. Много ми је драго што имамо доста нових чланица и кроз сам пројекат смо се почеле оснаживати и повезивати. Имамо чланице из Пријепоља које су активно долазиле на радионице и надамо се да ћемо и даље имати сличне пројекте – рекла је председница Удружења жена „Експанзија“ Менка Кашић.

Жене из Бродарева су показале да су спремне да се едукују, да усавршавају себе и своја знања и вештине, као и да дају допринос развоју своје друштвене заједнице.  Пројекат Оснаживање и повезивање сеоских жена у општини Пријепоље је остварио планиране циљеве, али и много више јер је допринео стварању јаче и бројније организације, која ће и убудуће радити у интересу жена.

Подели на мрежама

Повезани чланци