Епархија милешевска прославља Светог краља Владислава

Епархија милешевска прославља Светог краља Владислава

Епархија милешевска 7. октобра прославља празник посвећен Светом краљу Владиславу, ктитору манастира Милешеве. Осим што је ктиторска слава, овај празник је и слава Епархије милешевске и Радија „Милешева“.

Најављујући прославу Светог краља Владислава, Епископ милешевски Атанасије рекао је да се ктиторској слави радују сви који живе на нашем простору и који цене манастир Милешеву и блиски су са њеним фрескама и другим знаменитостима. Овај дан нас врaћа у дубоку прошлост и буди у нама осмовековне успомене, рекао је владика. Сви празници наше свете Цркве су богата духовна ризница у којој проналазимо добре мисли, на основу којих градимо добру вољу и осећања. Тако се духовно снажимо и богатимо, а добре мисли, воља и осећања су нам потребна, нарочито у времену када смо опхрвани епидемијом корона вируса.

Предводитељ овогодишњег славља биће Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, а прослави ће присуствовати више архијереја Српске православне цркве. Духовни и уметнички програм обогатиће богослови Призренске богословије. Централни део прославе је Света архијерејска литургија у манастиру Милешеви у среду, 7. октобра, у 9 часова, након које ће уследити културно-уметнички програм и трпеза љубави. Владика Атанасије је позвао све да присуствују и да тако одају поштовање Господу Богу, Светом краљу Владиславу, гостима, али и једни другима. Очекујући велику посету, позвао је све да обрате пажњу на препоруке лекара и придржавају се противепидемијских мера.

Обележавање епархијске и ктиторске славе почиње уочи празника Светог краља Владислава, у уторак, 6. октобра, празничним бденијем у манастиру Милешеви у 17 сати. Предавањем на тему устројства Српске православне цркве одржаће протојереј-ставрофор др Радомир Поповић у Дому културе Пријепоље, у 19 часова.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци