Друштво

Епилог снежних падавина: Проглашена ванредна ситуација на делу територије општине Пријепоље

Штаб за ванредне ситуације општине Пријепоље донео је закључак о проглашењу ванредне ситуације на делу територије Општине због неопходности чишћења завејаних планинских путева. До проблема је дошло након пропале јавне набавке на којој нису изабране фирме за чишћење ових путних праваца. Снежне падавине донеле су проблеме и у снабдевању електричном енергијом.

Ситуација је тешка и у брдским, али и у нижим пределима, оцењено је на данашњој ванредној седници Општинског штаба за ванредне ситуације. Након што је оцењено да савети месних заједница немају капацитете да брзо очисте општинске путеве првог реда, изабране су фирме које ће чистити четири путна правца, у делу општине на којима је проглашена ванредна ситуација.

Ангажоване фирме ће чистити следеће путне правце: Баре – Камена Гора – Ковчег, чистиће АД Путеви Ужице, Јабука – Бабине – Врбово у надлежности је Србијашума, правац Жунића Поток – Сељашница – Јабука – Звијезд поверено је СКС Миоска и путни правац Бегов мост – Бјелобабе – Каћево – Хисарџик фирми “Рад Лабуд” – навео је Есад Хоџић, заменик председника општине Пријепоље уз објашњење да ће чистити по налогу Општинске управе и по ценама унапред договореним, које су у складу са адекватним ценовником.

Због снега и леда на коловозу, на снази је до понедељка ујутру била забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере на свим путним правцима, међу којима и на путевима Пријепоље-Јабука, Нова Варош-Аљиновићи, Миоска-Матаруге и Бистрица – Прибој – Увац. Према речима Едине Џиновић из пријепољских „Путева“ чисте се путеви првог приоритета, док је на превојима потребна и додатна механизација због чега ће чишћење путева другог и трећег приоритета почети у уторак. Иако пут другог приоритета, очишћен је и путни правац Бистрица – Прибој због велике фреквенције саобраћаја. У фирми задуженој за чишћење свих магистралних путних праваца на снази је трећи степен приправности што значи ангажовност 75 одсто механизације.

Обилан и тежак снег донео је и проблеме у снабдевању електричном енергијом. Током оба дана викенда било је кварова, који су отклоњени,а у понедељак су екипе Електродистибуције радиле на санацији кварова на далеководу у Бабинама и на правцу од Лучица ка Сопотници и Бранчићима.

Око 500 домаћинстава је без електричне енергије због квара на далеководу у Бабинама, али како нам је пренео директор погона ЕПС-а у Пријепољу требало би да квар буде отклоњен у току дана и снабдевање нормализовано – рекао је Хоџић.

Једна од тема ванредне седнице општинског штаба за ванредне ситуације била је и анализа актуелне епидемиолошке ситуације.

Према речима заменика председника општине Есада Хоџића епидемиолошка ситуација није задовољавајућа, али се не очекује значајнији раст новооболелих.

Висина снежног покривача у нижим деловима износи око 20 центиметара, а у планинским деловима достиже и до пола метра. Како су нам рекли председници савета месних заједница, мештани, које су ангажовали савети месних заједница почели су од јутра да чисте путеве. У појединим селима због нестанка струје не ради телефони, а преседник Савета МЗ Орашац Сеад Бјелак је апеловао на мештане да имају разумевања јер постоје приоритети за чишћење, међу којима су смртни случајеви и болесни.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *