Епилог запошљавања у Библиотеци – ко је добио отказ?

Епилог запошљавања у Библиотеци – ко је добио отказ?

Апелациони суд у Крагујевцу потврдио је пресуду Основног суда у Пријепољу којом је поништен јавни конкурс за попуњавање два радна места у Библиотеци „Вук Караџић“ из 2021. године, када су у стални радни однос примљени Белмир Мујезиновић и Илда Чоловић. Мујезиновић је на боловању па му решење о отказу још није уручено, а Илди Чоловић је само измењен уговор – са неодређеног прешла је у статус запослене на одређено време. Вршилац дужности директора Библиотеке „Вук Караџић“ Звонко Мандић у међувремену је запослио на неодређено време психолошкињу Марију Свичевић, која се једина и жалила на резултате конкурса.

Након жалбе Марије Свичевић, једне од учеснице конкурса за попуњавање два радна места у Библиотеци „Вук Караџић“ расписаног крајем 2021. године, суд је одлучио да се конкурс поништи. Судском одлуком су поништена решења Конкурсне комисије, којим су у стални радни однос у Библиотеку, почетком 2022. године, примљени Илда Чоловић и Белмир Мујезиновић, у то време кадрови Странке правде и помирења. Чланови Комисије су на Суду изјавили да их нико ништа није питао и да је одлуку донела тадашња в.д. директорка Сабира Хоџић, такође кадар СПП-а. Решење о престанку радног односа на неодређено Илди Чоловић је већ уручено, док је Белмир Мујезиновић на боловању па зато још није добио отказ.

Да у Библиотеци никад ништа не може да прође без заплета, овај пут се побринуо новоименовани вршилац дужности директора Звонко Мандић који је Илду Чоловић задржао на радном месту, сада са уговором на одређено време. Како каже Мандић, то је урађено због повећаног обима посла. На наше питање „Што баш она?“ јер је по занимању дипломирана архитекткиња, Мандић је одговорио: „А што баш не она?“ Иако каже да то није политичка одлука тешко је у то поверовати, јер није реално да би тек именовани руководилац и то на годину дана, могао имати моћ да запошљава кога и како хоће, а да то није наложено од стране извршне власти.

Мандић је рекао и да је у складу са законом у радни однос на неодређено време примио Марију Свичевић, која је једина поднела жалбу на регуларност конкурса, а која је пре њега обављала функцију в.д. директорке, на предлог Српске напредне странке. Док је Белмир Мујезиновић на боловању, ангажована је и његова замена, која би, како смо незванично сазнали, такође требало да буде ангажована за стално. У Библиотеци је тренутно, укључујући и в.д. директора, ангажовано 14 лица. Иако Библиотека нема довољно полица за књиге, на шта је указано на последњој седници Скупштине општине, ово је доказ да места за подобне политичке кадрове итекако има.

Подели на мрежама

Повезани чланци