Епископ милешевски Атанасије: Суштина Божића је унапређивање односа са Богом и људи између себе

Епископ милешевски Атанасије: Суштина Божића је унапређивање односа са Богом и људи између себе

Епископ милешевски г. Атанасије честитао је најрадоснији хришћански празник рекавши да је суштина Божића унапређивање односа - односа са Богом, и односа људи између себе. Ако успемо у томе онда смо добро прославили Божић, рекао је владика.

На Божић дочекујемо највећег и најдражег госта којем не сметају спољашње околности да би дошао до нас, ни помори, ни епидемије, ни ратови, ни мржње, ни зависти људске, јер тај гост посећује наша срца. Бог од нас не тражи спољашње исказивање радости овог сусрета, али би се веома обрадовао ако би му принели дарове које он помиње, каже владика Атанасије.

„Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом, умом својим, свим оним што тебе као човека представља, сачињава, и љуби ближњега свога као себе самога – то су духовни дарови и то смо од Бога примили, и као способности и као заповести. То треба да принесемо Богу и то ће га обрадовати“, каже Епископ.

Јесте важно и спољашње приказивање радости сусрета са Господом али се то мора мудро радити, не излажући се непотребним опасностима због тренутне ситуације, рекао је владика, који дадаје да има много људи који себе свесно излажу да би помогли другима. Има много лекара и других хуманих људи који исцрпљују себе до крајњих граница, и намерно се излажу опасности да би помогли другима, и труд такве врсте јесте у духу Божића, каже Епископ Атанасије, који је позвао све и да будемо радосни, јер сусрет Бога и човека не може проћи без радости.

Божићно слово Епископа милешевског погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци