Европска ноћ истраживача у Пријепољу – наука је свуда око нас

Европска ноћ истраживача у Пријепољу – наука је свуда око нас

Тринаесту „Европску ноћ истраживача“ у оквиру пројекта SciencesCool који реализује Факултет за Физичку хемију из Београда, угостила је основна школа Свети Сава на Бостанима уз подршку Пријепољске гимназије и основне школе ,,Милосав Стиковићˮ из Коловрата. Ђаци и наставници ових школа представили су занимљиве и креативне експерименте који су показали да је наука свуда око нас.  

Највећој научној забави у Европи која се одржава истовремено у више од 25 земаља, ове године придружила се и Србија кроз промоцију научно – истраживачког рада у 27 градова са фокусом на значај науке за свакодневни живот, као и везама науке и уметности.

Поента ове манифестације је да се разбију предрасуде о науци, односно да се приближи научно – истраживачки рад и да то није ништа страшно. На тај начин, кроз ноћ истраживача и практичне експерименте  ми заправо подстичемо дечију радозналост, маштовитост и креативност и да решавају одређене проблеме – објашњава виша стручна сарадница на Факултету за физичку хемију у Београду др Јадранка Миликић.  

Од почетка школске године, 25 ученика и ученица основних школа „Свети Сава“ у Бостанима и „Милосав Стиковић“ из Коловрата, као и Пријепољске гимназије уз менторску подршку својих професорки припремали су различите експерименте који приближавају науку свакодневном животу. Учешће у манифестацији, као и додатни рад са ученицима, био је својеврстан изазов и за професорке Јелену Ћубић и Садету Адиловић које су припремале овогодишњи програм.

У оквиру манифестације, истраживачи Факултета за физичку хемију су кроз кратко предавање, ђаке, увели у свет горивних ћелија, нових и потпуно безбедних извора енергије.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци