Европска унија кроз Програм ЕУ ПРО плус улаже 20 милиона динара у Парк народних хероја

Европска унија кроз Програм ЕУ ПРО плус улаже 20 милиона динара у Парк народних хероја

Прва фаза реконструкције Парка народних хероја приводи се крају, а локална самоуправа је кроз подршку ЕУ ПРО Плус програма Европске уније обезбедила средства за наставак радова. Око 20 додатних милиона динара биће уложено у парк који би требало да добије потпуно нов изглед, нове садржаје и који ће бити знатно функционалнији.

Парк народних хероја у центру Пријепоља један је од 34 пројекта у чију санацију ће бити уложена средства Европске уније, преко пројекта ЕУ ПРО Плус. За наставак реконструкције парка планирано је 209.460 евра, од чега ће општина морати да обезбеди учешће од 37.000 евра. Ова средства ће бити утрошена у другој фази, јер се прва фаза радова, за коју су средства обезбедили Министарство трговине, туризма и телекомуникација и општина Пријепоље, приводи крају.

Након потписивања уговора ће се приступити расписивању јавне набавке и избору извођача радова у другој фази. За ту намену је ЕУ ПРО Плус одобрио 20 милиона динара. У другој фази, према пројекту, је предвиђено да се уради расвета, видео надзор и да се постави мобилијар. Важно је нагласити да ће парк након свих радова бити не само лепши, већ и функционалнији и садржајнији. Посебно се водило рачуна о особама са тешкоћама у кретању, којима ће овај парк сада бити доступнији – рекла је заменица председника Општине Пријепоље Самира Ћосовић.

Потписивање уговора са програмом ЕУ Про плус очекује се око 1. јуна, а како се ради о другој фази пројекта неопходно је усаглашавање до сада изведених и укупно планираних радова.

Пре неколико дана представници ЕУ ПРО Плус програма су посетили Пријепоље и догворили смо се о динамици радова. Након реконструкције парка и пута ка манастиру Милешеви, ово ће бити једна уређена целина па се може у даљим плановима размишљати и о преласку на другу обалу Милешевке – истакла је Ћосовић.

Планирани радови у обе фазе процењени су на око 59 милиона динара. Парк би требало да буде место за одмор и уживање свих старосних узраста. Остали смо ускрачени за одговор како ће се и када решавати питање изласка парка на Милешевску улицу, односно пут према манастиру Милешеви, чија је реконструкција у току а  од стране председника Републике Србије Александра Вучића обећан је завршетак радова до Видовдана, 28. јуна 2022. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци