Друштво

,

Жене

Форум жена Пријепоља у МЗ Крвавци: Женама се само додају нове улоге, а обавезе не умањују

Месна заједница Kрвавци у граду Ужице једна је од ретких у Златиборском округу на чијем челу се налази жена. Kаква су искуства из рада Савета месне заједнице и учешћа жена у одлучивању разговарано је на састанку који је Удружење Форум жена Пријепоља организовало у оквиру пројекта "ЕУ за жене Златиборског округа".

Осим села Крвавци, ова месна заједница обухвата и села Потпећ и Поточање. У Савету месне заједнице има девет чланова којима већ осам година председава жена. Због традиционалних улога у породици и неравноправне прерасподеле послова, могућности за политички и било какав други друштвени ангажман жена су  мање у односу на мушкарце, сматрају жене из ове месне заједнице.

У друштву се жена прихвата само као нужно зло. Потребно је да буде жена у свим сегментима друштва, па када је већ потребно, хајде да им дамо шансу, то се само тако каже, али се притом ниједан посао који је до тада имала жени не одузима како би имала времена за тај нови посао који је прихватила – каже председница Савета МЗ Крвавци Јасна Ивановић.
Има жена које су заинтересоване и које нису. Па хајде да подржимо те које јесу да дођу до изражаја, да се њихов глас чује, да се препозна…Не кажем да свака треба, али која хоће, да не буде одбачена, застрашена, просто да јој се пружи прилика – став је Маријане Пецић Марковић.
У селу жене, поред онога што раде осам сати, оне још толико раде на пољопривреди. Ја верујем да ће у скорој будућности то бити сасвим нормална ствар, да мушкарци и жене буду равноправни у свакој области – истиче Ратомирка Јовановић, председница Удружења жена „Село Потпећ“.

Јасна Ивановић каже да до сада није имала већих проблема у раду Савета и односа са мушким колегама, члановима Савета, али је највећи део посла на њој, као председници овог тела.

После осам година проведених у месној заједници могла бих само да поручим женама да се саме укључе у месне заједнице, да не чекају да их неко позове, јер до тога сигурно неће доћи. Потребно је да жена у месним заједницама буде више жена, а не само једна, као што је то случај овде. Једна је недовољна – закључује Јасна.

Састанак у месној заједници Крвавци у Ужицу само је један у низу састанака који је организовало Удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који се реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *