Гимнастика међу скупштинским клупама – политичке партије у раскораку између власти и опозиције

Гимнастика међу скупштинским клупама – политичке партије у раскораку између власти и опозиције

У протеклих двадесет дана Општина Пријепоље је добила новог председника, заменике председника општине и Скупштине општине, нове чланове Општинског већа, помоћнике председника општине… Тако је настављена пракса честих смена функционера, карактеристична за локалну власт од скоро самог почетка мандата. Како је овим потезима задовољен интерес грађана и грађанки, тешко је проценити, док је са друге стране јасно шта са функцијама добијају пријепољски политичари.

Општина Пријепоље је 13. фебруара 2023. године добила новог председника. Већином гласова у Скупштини општине Пријепоље, после две и по године мандата, смењен је Владимир Бабић, а за првог човека именован Драго Попадић. Обојица су кадрови Српске напредне странке, која је на локалним изборима 2020. године предводила листу која је освојила највише гласова, што им је донело 16 од 41 одборничког места у Скупштини општине. Незадовољни начином рада и оствареним резултатима, напредњаци су сменили првог међу једнакима, првог на изборној листи за локалне изборе. Са председником општине, смењени су и заменица председника и чланови Општинског већа и именовани нови. Одмах на следећој седници одржаној 2. марта поново су бирани нови функционери  – заменица председника општине и заменик председника Скупштине општине. На оба места изабране су особе које су у овом мандату већ биле на тим функцијама. За заменицу председника изабрана је Самира Ћосовић која је након законских процедура враћена на стару позицију, док је Станка Кијановића, одборника Социјалистичке партије Србије, рехабилитовао на стару позицију нови председник Општине, како је навео, зарад поштовања државне политике и коалиционог договора напредњака и социјалиста.

Драго Попадић, председник Општине Пријепоље

Став новоизабраног председника Попадића је да су последње смене доказ стабилне власти и добре сарадње са коалиционим партнерима. На питање зна ли се ко је власт, а ко опозиција каже да не би волео да има опозиције јер потенцира да сви буду у власти, да сви дају допринос бољитку живота грађана у Пријепољу.

Искрено се надам да у будућем скупштинском раду неће имати трзавица нити излазака и улазака у власт. Имамо годину дана до избора и то нам апсолутно не треба. Надам се да ћемо сви бити у власти и допринети да урадимо што више ствари за Пријепоље – наглашава први човек општине.

Да ли одборници и одборнице знају ко је власт, а ко опозиција?

Едиб Кајевић из СДА Санџака нема дилему ко је опозиција у Скупштини општине.

Јасно је да је СДА Санџака једина опозиција у овом скупштинском сазиву, а све друге странке су директно или индиректо у неком временском периоду биле део власти или део опозиције. Чак и тај део док су биле у опозицији оне су на неки начин представљале део власти јер су имале неке договоре који нису подразумевали функције на локалу, али су на други начин учествовали у власти. Ситуација делује као компликована, али када погледате дешавања на последњој Скупштини општине јасно је да су сви део власти, осим СДА Санџака која је у опозицији од првог дана формирања власти у Пријепољу.

Есад Хоџић, председник Општинског одбора Санџачке демократске партије, која је кључни партнер Српској напредној странци, сматра да се зна ко је власт и ко врши власт.

Есад Хоџић, председник ОО Санџачке демократске партије
Утисак да се не зна ко је власт, ко опозиција се стиче јер опозиција не врши своју функцију како би требало тo јест није видљива. Овдашња опозиција својим радом тежи да постане део власти, да има неке бенефите од власти, а занамарује улогу опозиционог деловања која јој припада, а то је критика власти и њено урушавање и на тај начин слање поруке бирачком телу да су партије које су у власти лоше, а да они имају неке боље предлоге и идеје. Нажалост, овде то није случај. Овде је на сцени класично удварање власти и жеља да се добију и заштите лични и интереси појединаца.

Хоџић је први функционер у овом мандату који је замењен. Поднео је оставку на место заменика председника Општине Пријепоље, када је Странци правде и помирења додељено место у Већу. Тада је рекао да жели да остане доследан својим принципима и неће да сарађује са компромитованим особама.

Када сам поднео оставку, нисам калкулисао шта ћу добити, већ шта ћу изгубити. Да сам остао на функцији изгубио бих своје принципе, идеју, карактер, себе…

А како је почело – Проширење владајуће коалиције као узрок проблема

Сада већ бивши председник општине Владимир Бабић је без већих проблема и уплитања са стране, са својим коалиционим партнерима вршио власт првих 100 дана. У Скупштини општине Пријепоље, Српској напредној странци од 16 мандата изборне листе „За нашу децу“ припада девет места, док Социјалистичка партија Србије има четири, Српска радикална странка два и Партија уједињених пензионера једно одборничко место. Кључни коалициони партнер, Санџачка демократска партија Расима Љајића има 11 мандата. Ове две листе су са 27 одборничких места имале потребну већину, док су преосталих 14 мандата поделиле Странка правде и помирења – осам мандата, Демократска партија Санџака – три мандата и по једно одборничко место је припало СДА Санџака, групи грађана „За боље Пријепоље Лутка“ и грађанском покрету „За чисто Пријепоље“.

Притисцима са стране, владајућа коалиција коју су чиниле странке окупљене око СНС-а и СДП-а проширена је Странком правде и помирења на самом крају 2021. године. Како би се задовољили кадровски апетити нове чланице у вршењу власти, Скупштина општине је усвојила измену Статута којом је Општинско веће добило члана више чиме се број већника повећао на чак осам, а председник је добио могућност да има и два помоћника, што је одмах и учинио и изабрао је, наравно, кадрове СПП-а и СПС-а. Проширена и оснажена владајућа већина брже, јаче и боље је кренула у борбу за фотеље и партијско запошљавање, док су резултати, за опште добро свих грађана и грађанки изостали.

Захваљујући превеликим апетитима, или како грађани у коментарима рекоше „бара је мала, а пуна крокодила“ врло брзо је „пукла тиква“ и редови власти су почели да се осипају. Партнер који се последњи прикључио власти, Странка правде и помирења, остала је без подршке годину дана након уласка у власт па су смењене њихове две вршитељке дужности директорки, као и члан Општинског већа и помоћник председника Општине, након чега се ова странка у Скупштини вратила у опозиционе редове са својих осам мандата. Уз раме са њима ишла је и Социјалистичка партија Србије, јер је из њених редова у исто време смењен заменик председника Скупштине општине и помоћник председника.

Његош Јањушевић, председник ОО СПС
СПС је у коалицији са СНС-ом још од давне 2012. године. Били смо заједно у опозицији до 2016. године, а након тога заједно у власти. Након формирања власти 2020. године смо били у коалицији. Трудили смо се да дамо свој допринос у раду.У неком тренутку је дошло до одређених несугласица, не нашом одговорношћу, што је довело до смене нашег члана, са места заменика председника Скупштине општине. Тада се десио тај прелазак на другу страну у Скупштини општине – објашњава хронологију председник Општинског одбора СПС-а Његош Јањушевић.

У међувремену, општински одбор Странке правде и помирења је претрпео кадровску реорганизацију што је резултирало њеном поделом и формирањем још једне одборничке групе под називом Бошњачко – српски савез Самир Тандир, која броји четири одборничка места. Због свих дешавања и преласка у опозицију ове две странке, као и локалне Демократске партије Санџака, Општински одбор Српског покрета Двери, који не учествује у спровођењу власти и који је бојкотовао изборе, је тражио да се одрже превремени локални избори, јер је актуелни сазив Скупштине општине Пријепоље изгубио кредибилитет.

Турбуленције са извршног нивоа одразиле су се на деловање партија у Скупштини општине, у којој је од јуна прошле године, много мање руку било подигнуто за предлоге власти – владајућу коалицију чинили су СНС са свим партијама са изборне листе, осим СПС-а, и одборничка група СДП-а, које су заједно имале скупштинску већину са 23 мандата.

Последице партијског „прелетања“ на рад Скупштине општине

Честе промене скупштинских страна и пребројавање већине, утицале су на резултате рада Скупштине општине.

Едиб Кајевић, ОО СДА Санџака
Мислим да у овом периоду од скоро три године, нема резултата јер смо на свакој седници слушали дискусије о ономе што није  било на дневном реду већ се више тицало личних односа између самих одборника и носилаца фунцкија. Било је доста одлука које су предлагане на Скупштини па су повучене са дневног реда јер није било сагласности на који начин и у којој форми да се оне усвајају. Драстичан пример како то све функционише је комунално предузеће. Када је власт преузета, оно је позитивно пословало, данас оно послује са губитком. Директор је у незаконитом мандату и то сви знају, али се ништа не предузима. Одлуке које су предлагали на Скупштини, а које су се тицале комуналног предузећа су такође биле незаконите, али због такве опште ситуације није било простора да се о томе квалитетно расправља и да се дође до квалитетне одлуке и решења – истиче Едиб Кајевић.

Свака политичка нестабилност успорава развој града и сам рад, али ипак се доста урадило и одрадило, тврди Хоџић.

Легитимно право странака које чине власт је да ублажава деловање опозиције различитим методама. То може бити удовољавање у неким ситним личним интересима, уколико то странке опозиције пристану, што је очигледно код нас случај и зато имамо ту нејасну црту између власти и опозиције. То се помешало па они гласају за неке предлоге, тако да то јесте утицало, поготову те турбуленције које изазивају политичку нестабилност, утичу на брзину доношења одлука. Највећи утицај и последица је да немамо квалитетно извршење буџета, што је основна мисија власти. Али и у тешким временима која су иза нас, власт је остварила значајне резултате.

Чињеница је да Скупштина општине није усвојила нека веома битна документа и одлуке које су од великог интереса за грађане и грађанке. Међу највећим нерешеним проблемима се истиче поступак за израду концесионог акта за услугу јавног превоза, који још није покренут, већ се неколико година уназад из буџета са око 20 милиона динара годишње финансира услуга „бесплатног“ превоза, која је првенствено прилагођена раду школа и потребама ђака. Док је претходна власт спроводила одређене активности на пројекту за изградњу топлане на биомасу, овај сазив као да се тиме није бавио јер помака нема, иако грађани Пријепоља плаћају најскупље грејање у Србији. Две године буџет Општине Пријепоље је остао неутрошен и више од 400 милиона динара је пренето у наредну годину, док су годишњи планови јавних набавки мењани више пута, само у прошлој години више од 10 пута. Рачуница, а и стање на терену, каже да су локални политичари много труда уложили у кадровска решења и повећање броја функционера, због чега изгледа нису имали довољно времена да се посвете решавању животних питања грађана, којих је, нажалост, све мање.

СНС – главни покретач или извор проблема

Смена председника општине и чланова Већа из Српске напредне странке наводе на закључак да у самој странци нешто не штима. Ипак, новоизабрани председник не мисли тако.

Најуспешнији су они који се стално мењају и прилагођавају. То што имамо доста измена у функционисању извршне власти не видим као препреку већ као предност. Сада смо окупили тим људи који се темељно бави свим питањима и трудимо се да убрзаним темпом наставимо рад. Оно што је битно, у претходној конституцији Скупштине, већина битних одлука је изгласана, попут буџета, измене и допуне Плана детаљне регулације у Шеховића Пољу за Лидл и још неких битних одлука…

Узрок за нејасну ситуацију, велики број смена и измена у кадровима логично је тражити у редовима Српске напредне странке, као водеће политичке партије, сматра одборник Едиб Кајевић.

Мислим да СНС као странка фунцкионише на начин за који они сматрају да је добар. То што се одражава на лош квалитет рада то није у првом плану код њих већ позиције које су за њих битне, да ли личне или неке друге. Друга ствар је тај утицај који је овде перманентно присутан са стране, из централа тих политичких странака које чине власт. На локалу се једно договори, а онда са централа стигну другачији захтеви и жеље и онда то све мења концепцију и ствара проблем.

Постоји ли утицај на одборничку групу СНС-а са стране и из централе странке?

Последња Скупштина у Пријепољу је доказ да одборници размишљају својом главом. Донели су одлуке из тог разлога, али поштујући хијерархију странке. Знате да је Српска напредна странка најјача политичка опција у Србији и најорганизованија. Свакако да име Крста Јањушевића морамо да поштујемо јер је он члан Председништва странке и Извршног одбора. Једино његово мешање што се тиче одбора у Пријепољу је да тражи од нас резултате, да урадимо неке ствари, да померимо јер смо у заостатку, да стигнемо и Прибој и Нову Варош, за којима смо заостали, а увек смо били испред. Тако да је његово мешање само у том контексту и тражи од нас да остваримо контакте са министарствима и свим државним институцијама, где се и он труди да нас људи приме и да нам помогну – објашњава Попадић.

Шеф одборничке групе СНС-а Зоран Јаковљевић није желео да одговори на наша питања већ је поручио да заобиђемо СНС и нагласио да су они странка која се не плаши и која има највећу подршку у Србији. Овакав одговор не изненађује јер иако највећа, ова одборничка група врло често нема шта да каже у Скупштини, па чак ни када предлаже тачке дневног реда. Тако су без речи и без објашњења за грађане и грађанке сменили свог члана – председника општине и на ту функцију поставили другог.

С обзиром на све, не чуди што једини стални одборник опозиције Кајевић тврди да иако је циљ сваке политичке странке да буде део власти, он нема намеру да мења страну.

Мислим да је тренутно у овој ситуацији у општини Пријепоље далеко лакше бити у опозицији него се на овај начин борити са свим политичким странкама које су у власти, покушавати да страначки или интерес једне групе грађана ставите у први план, а видите да то не може да профункционише кроз овај систем и на овај начин, са овим странкама које су у коалицији.

Председник Општине Пријепоље Драго Попадић, који је према познатим подацима најмлађи председник Општине у историји, обећава да је са новим тимом у власт унета и нова енергија која ће дати резултате.

Замерају ми неки да сам млад и неискусан, а ја нисам нешто приметио да су и ови што су искуснији много нешто урадили, а време ће показати да ли ћу ја успети да померим ствари у Пријепољу.   

Иако делује да су владајуће политичке партије у протеклом периоду у Пријепољу замениле, за њих, све неподобне функционере, остаје бојазан да ово није крај. „Стање се сада нормализовало и избистрило и крећемо из почетка“, поручио је са последње седнице Скупштине општине Пријепоље један од одборника Социјалистичке партије Србије. Тешко је поверовати да ће вода у којој су запливали скоро сви политички представници у Скупштини општине Пријепоље дуго остати бистра.  

Подели на мрежама

Повезани чланци