Годину дана примене Закона о сузбијању насиља у породици – у просеку једна жена убијена сваке недеље током 2018. године

Годину дана примене Закона о сузбијању насиља у породици – у просеку једна жена убијена сваке недеље током 2018. године

Годину дана примене Закона о сузбијању насиља у породици Србија дочекује са податком да је у 2018. години у просеку једна жена недељно убијена од стране партнера или мушког члана породице. Од 1. јануара до 8. маја убијена је 21 жена, а на основу анализе случајева убистава жена у 2017. години, у 10 од 26 случајева фемицида полиција, тужилаштво и центри за социјални рад су имали информације о насиљу које је вршено над женом али ипак није учињено довољно да убиства буду спречена. До ових податка је дошао Аутономни женски центар на основу анализе медијских садржаја, јер упркос захтевима женских организација још увек не постоји Национално тело за праћење фемицида.

Закон је у правни систем Србије унео хитне мере у поступању државних органа, а прописана је и обавезна координација надлежних институција, као и израда индивидуалних планова заштите сваке жртве насиља у породици. Надлежни органи су од јуна 2017. године до данас размотрили више од 40.000 случајева породичног насиља, судови су у истом периоду изрекли више од 14.000 хитних мера, а израђено је и скоро 10.000 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама, наводи се на сајту Министарства правде.

У циљу усклађивања са Истанбулском конвенцијом измењен је и Кривични закон – уведена су нова кривична дела: прогањање, сексуално узнемиравање, принудни брак и сакаћење женског полног органа.

Није успостављена Законом прописана јединствена и централна електроснска евиденција података о насиљу у породици. На основу анализе примене овог закона коју је урадо Аутономни женски центар за период јануар-март 2018. године увећан је број изречених хитних мера у надлежности полицијских службеника. Број хитних мера забране контакта крећу се између 1350 и 1500 месечно, у просеку 81,2% од броја новопријављених случајева насиља. Број хитних мера удаљења учиниоца из куће/стана био је између 600 и 700 месечно, просечно 36,6% од броја новопријављених случајева насиља у породици. Подаци говоре да је у сваком десетом случају прекршена продужена хитна мера, просечно 10,4% са малим месечним осцилацијама.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *