Горан Посркача: Водотокови у Пријепољу у стагнацији – без опасности по људе и имовину

Горан Посркача: Водотокови у Пријепољу у стагнацији – без опасности по људе и имовину

На територији општине Пријепоље за неколико сати пало је од 50 до 100 литара по квадратном метру која утицала је на повећање нивоа водотокова који су тренутно у стагнацији или опадању.

Од синоћ од 22 часа водоток на реци Лим је у стабилној стагнацији, како на мерној станици у Пријепољу, тако и на мерној станици у Бродареву и не очекујемо ни у послеподневним часовима неко значајније повећање. Милешевка је достигла свој максимум негде око један и по метар, јуче непосредно након падавина, сада је негде око 60-70 центиметара. Према прогнозама РХМЗ-а, до петка се очекују падавине, мада мањег интензитета тако да не очекујемо угрожавање људи и имовине услед повећања нивоа водотокова – каже, начелник Одељења за ванредне ситуације Пријепоље Горан Посркача.  

По налогу Републичког штаба за ванредне ситуације и Министарства унутрашњих послова због поплава које су задесиле поједине општине у Западној Србији одржане су седнице Штабова у свим општинама у Србији, па и у Пријепољу, на којој је сагледана тренутна ситуација, утврђене критична места и мере предострожности.

Критичне тачке су познате још од поплава из 2010. године, то су Бродарево, насеље Јалија, део Лучица, мањи део Велике Жупе,  значајни део Ивања, Каменогорско насеље. За град је посебно осетљив Шарампов, посебно део на ком се планира изградња обалоутврде и комплетан Залуг који је у проблему када Лим пређе ниво од 300 центиметара – објашњава Посркача.  

Ниво Лима је тренутно на 168 центиметара и у границама је редовне одбране, а према речима Горана Посркаче у последње време се показало да већу штету и проблеме нанаосе мање речице, потоци и пропусти.

Атмосферска канализација не само да није добро пројектована, већ ни капацитети нису довољни да приме количине падавина које се у последње време дешавају у општини Пријепоље, нити је добро изведена. Најгоре што се лоше одржава, да би дејствовала, одводи морају редовно да се отпушавају, чим прође једна поплава ми заборавимо на  канале, одводе и канализацију и кад дође до оваквих ситуација смо у проблему – истиче Посркача.

Одељење за ванредне ситуације прати стање на терену на 24 часовном нивоу и у стању је приправности за нове најављене падавине.

Подели на мрежама

Повезани чланци