Гордана Боранијашевић добитница велике награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“

Гордана Боранијашевић добитница велике награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“

Активисти Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ уручили су признања културним посленицима, активистима, просветним радницима и ученицима. Велика награда Задужбине уручена је песникињи Гордани Боранијашевић из Нове Вароши, чувару народне традиције Вукосаву Попадићу из Сјенице и Момиру Ковачевићу активисти  из Сјенице. Похвалнице Задужбине уручене су професорима Марини Шапоњић и Милану Рајићу, као и студенткињи Јани Јелић.

Свечано уручење признања и награда одржано је у градској библиотеци „Јован Томић“ у Новој Вароши. Велика награда фондације уручена је Гордани Боранијашевић, песникињи и професорици за активистички едукативни ваннаставни рад са младима. Она је и дугогодишња уредница поезије у часопису „Савиндан“ а за велику награду је предложена од Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља.

Значи ми ово признање зато што је додељено за просветни и просветитељски рад. Значи ми зато што је завичајно и што носи име човека о коме нисам много чула до пре неколико година. Нисам знала каква је то задужбина. Сада када знам шта они раде и коме додељују награде, сад ми је ова награда још милија, да будем део друштва који обраћа пажњу на тај просветни и хуманитарни рад, а ја мислим да сам се у томе много дала, зато што све што сам радила ван редовног посла било је у хумане и хуманитарне сврхе – каже песникиеа и професорица српског језика Гордана Боранијашевић.

Велике награде Фондације су уручене и Момиру Ковачевићу, за друштвени и хуманитарни рад на Пештеру, и Вукосаву Попадићу, за допринос у очувању народне културе и традиције изворног народног стваралаштва – обојици из Сјенице.

Похвалнице Задужбине  уручене су професорици руског језика Марини Шапоњић за резултате које су њени ученици постигли на такмичењима из руског језика и професору математике у Средњој школи у Новој Вароши Милану Рајићу за резултате које су његови ученици постигли на такмичењима из математике. Похвалница је уручена и  студенткињи Јани Јелић, за успехе које је постигла на бројним домаћим и међународним такмичењима, као и олимпијади из руског језика.

Много ми је драго што сам од многих ученика баш ја изабрана да добијем ову награду. Она ми пуно значи, јер она је показатељ да се све оно што сам радила током основног и средњошколског образовања на неки начин исплатило и да учење никада није узалудно – истакла је студенткиња Јана Јелић.

Зоран Јеремић, члан управног одбора Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ је комплетима књига наградио градску и школску библиотеку у Новој Вароши и најавио даље активности Фондације и добротвора  Родољуба Нићифоровића, чије име носи.

Имамо намеру да ову доделу наредних година организујемо и у Пријепољу, а жеља нам је да то буде и у Чајетини и Ужицу. Идемо напред и за добро свих нас. Захваљујемо се господину Родољубу на његовој хуманости, јер је он сву своју имовину пренео у средства која дели народу – каже члан управног одбора Фондације Зоран Јеремић.

Оснивачки фонд Задужбине Родољуб Нићифоровић је 300.000 евра а ове године је донирано 15.000 евра.

Видео прилог погледајте у наставку:

Подели на мрежама

Повезани чланци