Граница зауставила ходочашће од Хиландара до Острога

Граница зауставила ходочашће од Хиландара до Острога

Александар Бабић из Пријепоља, Милош Ајковић из Зете и Чедомир Ђачић из Пљеваља почетком јула започели су ходочашће од Свете Горе и манастира Хиландар до манастира Острог, у знак подршке очувању српских светиња у Црној Гори. Пут, дугачак око 1200 километара, привремено су прекинули по доласку у Пријепоље и манастир Милешеву.

На пут до Свете Горе ходочасници су кренули 5. јула из Нове Вароши, са благословом Епископа милешевског г. Атанасија, који их је и данас поздравио у манастиру Милешеви где је рекао како је њихово пешачење посебна врста прилагања борби за очување и одбрану светиња.

Милош Ајковић каже да не одустају од своје вере и да никада неће дати своје светиње. Ходочашће су изабрали као начин да скрену пажњу и пробуде успавани народ. Александар Бабић каже да их је братија манастира Хиландар срдачно дочекала и испратила на ходочашће. На путу кроз Грчку и Бугарску до Србије имали су подршку наших људи и пријатеља, а када су ушли у Србију све је било лакше. Ходочашће привремено прекидају због забране уласка у Црну Гору за држављане Србије, и наставиће га када ова забрана буде укинута.

Ово није прво ходочашће за тројицу ходочасника. Бабића и Ајковића су већ прешли пут од Београда до Подгорице почетком године, а Бабић и Ђачић су прошле године превалили пут од Београда до Хиландара.

Погледајте видео прилог:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *