Идејно решење за одвод воде са магистрале у Великој Жупи – Уз сагласност мештана радови би били завршени до краја године?

Идејно решење за одвод воде са магистрале у Великој Жупи – Уз сагласност мештана радови би били завршени до краја године?

Са сваком већом кишом, део магистралног пута кроз Велику Жупу бива поплављен, што доводи до отежаног одвијања саобраћаја и проузрокује велике штете мештанима. На иницијативу локалне самоуправе урађено је идејно решење за одвод воде до реке Лим, које подразумева изградњу колектора у дужини од 460 метара. За извођење радова неопходна је сагласност мештана кроз чија имања би колектор требало да прође. Мештани који се са овим проблемом носе више од десет година, немају поверење у општинску власт.

Изградња нових објеката у овом делу насеља Велика Жупа и санација магистралног пута допринели су затрпавању старог одвода, који више није у функцији. Мештани су више пута указивали на овај проблем и позивали надлежне да реагују.

Са првом кишом подрум у породичној кући Салка Козице поплави. Тако je већ годинама због чега он сматра да је нереаговање надлежних чист безобразлук.

Иако делује да је реч само о бари на путу, ради се о веома озбиљном проблему, који постоји више од 10 година, а на чијем решавању сарађују општинска управа и ЈП „Путеви Србије“, каже заменик председника општине Есад Хоџић.

Решење је да се површинске воде одведу до реке Лим. Ми смо пролетос расписали јавну набавку за израду пројекта за одвођење површинских вода и сада смо добили идејно решење што је темељни документ на основу кога ми можемо да уђемо у разговор са мештанима и око њихових интереса. Ја разумем њихову бригу јер ово је озбиљан пројекат, озбиљна инвестиција која никако не би смела да отклони један проблем, а створи неке нове. Пројекат подразумева грађевинске радове тј изградњу цевовода од армираних цеви фи 1000, са 10 шахти и уливном и изливном шахтом – објашњава заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић.

Након идејног решења, за започињање радова неопходна је сагласност мештана кроз чија имања би требало да буде постављена цев, у дужини од 460 метара, а инвеститор и извођач радова је ЈП „Путеви Србије“. Дугогодишњи напори и апели мештана резултирали су њиховим неповерењем у надлежне, кажу браћа Несторовић, који су своју кућу од воде заштититили насипом и блоком.

Ако не буде имала никаква друга солуција и будемо присиљени да пустимо кроз наша имања, мораћемо да направимо уговор којим сваку одштету ће морати да нам исплате или да врате у првобитно стање. Ја сам остао без гараже, цокла на кући пропала као и ограда. Из месне заједнице су неколико пута одобравали одштету, али ништа – каже Војислав Несторовић.

Његов брат сматра да осим овог постоје и друга решења.

Једно решење је да се уведе код Ћубића доле, где је све државно. Друга варијанта је коловоз ка Козичком Пољу где само пут треба да врате у првобитно стање – објашњава Бранко Несторовић.

Постављање цеви омогућило би мештанима да у њу прикључе и површинске воде из својих домаћинстава, као и да несметано обрађују своја земљишта кроз које ће проћи цевовод. Уз сагласност грађана  радови би били завршени у овој години, каже Хоџић. У наредних десетак дана пројектант ће мештанима детаљно представити пројекат.

Подели на мрежама

Повезани чланци