Именована в.д. директорке Библиотеке “Вук Караџић”

Именована в.д. директорке Библиотеке “Вук Караџић”

Библиотека “Вук Караџић” је добила вршитељку дужности директорке, на незаконит начин по речима неких одборника, а ЈКП “Лим” неће у скорије време добити директора јер досадашњи вршилац дужности ове функције Џевад Бегановић, према речима надлежних, треба да оправда указано поверење и испуни одређена очекивања. Може бити да је највећи проблем његова страначка припадност. Камо среће за све грађане и грађенке Пријепоља, да ове одлуке значе да нам је култура битнија од комуналне хигијене!

Више од два сата трајала је полемика о пословању ЈКП “Лим” у прошлој години и првих шест месеци ове године. Од изјава да је руководство требало да препозна и адекватно одговори на проблеме који су ургентни годинама, да је главни проблем превелики број запослених у администрацији, а недовољан на извршитељским пословима, до тога да нема предузећа које може очистити колико ми као грађани можемо испрљати, а постављено је и питање: ако је ово предузеће огледало једне власти, значи ли то да нам је власт у колапсу? Проблеми у радној снази, застарелој механизацији, дужој релацији за одлагање отпада након затварања депоније Стањевине, разлози су што ово предузеће није показало боље резултате.

Док су поједини одборници истакли да је јасно да комунално предузеће нема подршку локалне самоуправе, да су средства смањена, обавезе општине према њему неизмирене, председник Бабић је истакао да је сарадња фантастична, да садашњи вршилац дужности Џевад Бегановић ради одличан посао у ситуацији у којој се налази као и да ће баш збот тога да му дају прилику да у шест месеци покаже да може да унапреди рад предузећа, на задовољство власти и грађана. То је рекао док је предложио Скупштини да се тачка о разматрању предлога одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП “Лим”, коју је Веће додало у дневни ред “скине”, што је преседан у локалном парламенту. Није образложио шта га је навело да од почетка седнице до наставка промени одлуку.

По питању разрешења  директорке Библиотеке “Вук Караџић” Садије Хоџић и именовања Сабире Хоџић за вршитељку дужности председник Бабић је остао доследан, иако ова смена није у складу са законом, како су истакли поједини одборници. Едиб Кајевић из СДА Санџака и Шефкет Шеховић из СДП- а су указали да се нису стекли законски услови да се Садија Хоџић смени, због чега ће уследити судски процес који ће ићи на терет општинског буџета, као и да предложена Сабира Хоџић не испуњава услове за ову функцију. Закон о култури прописује да за ову функцију кандидат мора имати високи степен стручне спреме и минимум 5 година рада у култури, што овде није случај. На поштовање закона и свих процедура и правилника позвали су Оливер Мрдаковић из Грађанског покрета “За чисто Пријепоље”, као и одборници СДП-а, који су више пута излазили пред говорницу како би објаснили свој став јер им је део одборничке већине замерио зашто се буне кад је предлог именовања потписао Есад Хоџић, заменик председника општине који је преседавао седницом Већа када је предлог усвојен. Изгледа да је договор “ви нама Библиотеку, ми вама комунално”, само половично испоштован у корист Странке правде и помирења, док је Санџачка демократска партија остала без договореног. Одборници и одборнице ове странке нису гласали за именовање Сабире Хоџић, која је именована за вршитељку дужности директорке библиотеке са 18 гласова.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци