Друштво

Инклузивно предшколско васпитање и образовање: Почела са радом прва група за полудневни програм

Велики број деце која се налазе на листи чекања ПУ „Миша Цвијовић“ имаће полудневни предшколски програм, захваљујући пројекту Општине Пријепоље, који је финансиран средствима Европске уније. Прва група је већ кренула са радом у просторијама Центра за социјални рад, док би убрзо још две групе требало да буду формиране.

Двадесет малишана узраста од 3 до 6 и по година кренуло је у полудневни боравак у коме ће четири дана недељно радити по редовном програму предшколске установе. Инклузивно предшколско васпитање и образовање је пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Светске банке који за циљ има пружање подршке раном развоју деце у Србији уз додатна места у предшколским установама. Општина Пријепоље пројекат реализује у партнерству са ПУ „Миша Цвијовић“, Центром за социјални рад, Домом здравља и Основном школом „Владимир Перић Валтер”.

Добили смо средства у износу од пет и по милиона динара која ће служити за побољшање услова квалитета рада предшколског образовања. Овим пројектом смо планирали да око 90 деце сместимо у групе краткотрајног програма. С обзиром на пандемију интересовање је било слабије па имамо једну групу деце, али како је пројекат тек кренуо родитељи се интересују тако да очекујемо да ћемо убрзо имати и остале две групе. Деца ће радити по редовном програму васпитног образовања, а са њима ће радити два васпитача, психолог и дефектолог – објашњава пројекат и активности директорка ПУ „Миша Цвијовић“ Ивана Крповић.

Планирано је да две групе програм похађају у просторијама дневног центра Адолесцентног клуба Френд, Центра за социјални рад, а једна у ОШ „Владимир Перић Валтер“. Општина Пријепоље је једна од 30 општина у Србији у којима ће, захваљујући овом пројекту, бити значајно повећан број деце која ће похађати предшколски програм, са посебним акцентом на деци из друштвено осетљивих група.

Задовољство нам је што ћемо бити део едукације родитеља деце која су укључена у овај програм кроз трибине. Драго ми је јер су то деца која нису имала могућност да буду укључена у редован предшколски програм, а нарочито деца са сметњама у развоју која ће овде имати врло стручан тим који ће им пружити све што им треба – каже вршитељка дужности директорке Центра за социјални рад Рада Дивац.
Пројекат је веома значајан за општину Пријепоље јер пружа овај вид образовања много већем броју деце, а нарочито јер обухвата децу из осетљивих група – нагласио је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

У Србији је тек свако друго дете  обухваћено предшколским образовањем. Чак и за децу од 4 године и старију, стопа уписа је ниска у поређењу са државама чланицама Европске уније, у којима је то проценат између 85 и 100 одсто. У Србији је више од 80 процената деце из добростојећих породица уписано у програме предшколског васпитања и образовања, у поређењу са мање од 10 процената деце из најсиромашнијих породица. Обухват ромске деце у просеку износи само 6 процената. Пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање има за циљ да учини приступ раном образовању у Србији равноправнијим.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци