Изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“ од 17. маја у Музеју у Пријепољу

Изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“ од 17. маја у Музеју у Пријепољу

Изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“ биће отворена у среду 17. маја у галеријском простору Музеја у Пријепољу. Документарна изложбена поставка о животу и делу знаменитог научника, академика и професора Универзитета у Београду организује се у циљу популаризације његове личности и дела у оквиру „Дана Милутина Миланковића“, а у Пријепољу се поклапа и са манифестацијом „Музеји за 10“. Документарни филм о животу и делу славног научника у Музеју ће бити приказан у четвртак, 18. маја, у 13 сати.

Изложба “Милутин Миланковић – живот и дело“ само је део богате документационе грађе којом се јавности ближе представља живот и дело  једног од најзначајнијих српских и светских научника, а посетиоци у Пријепољу биће у прилици да сазнају и неке од мање познатих појединости из живота и рада великог научника, каже председник Удружења инжењера Полимља Душан Плескоњић.

Изложбу и целу ову манифестацију Удружење инжењера Полимља организује са Музејом у Пријепољу и Удружењем „Милутин Миланковић“ из Београда, а уз спонзорство Инжењерске коморе Србије која је својим средствима омогућила да се ова изложба реализује.

Снагом свог талента, али надасве, упорним и систематским радом, Миланковић се исказао у низу научних дисциплина. Творац је најтачнијег календара, популаризатор науке и хроничар научних збивања свога времена, али је у свету најпознатији као аутор астрономске теорије климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба и трајно задужио светску цивилизацију.

Подели на мрежама

Повезани чланци