Изложба Сабахудина Мурановића Мурана – омаж узорима у свету стрипа

Изложба Сабахудина Мурановића Мурана – омаж узорима у свету стрипа

У великој галерији Дома културе Пријепоље отворена је изложба Сабахудина Мурановића Мурана под називом „Трагом старих мајстора – Моћ преображаја“.

Изложба је омаж петорици стрип аутора који су Мурановићу били узор: Андрији Мауровићу, Хуго Прату, Жан Жироу Мебијусу, Иву Милацу и Алберту Брећу. Мурановић каже да су то особе од којих је већина данашњих колега учила и да су то комплетне личности, не само као аутори већ и као људи.

На изложби нема старих Муранових радова већ су сви настали од момента кад се дошло на идеју о њеној реализацији. За то му је било потребно 40 дана.

Стрип је главна сфера интересовања Мурановића од детињства а у изради изложених радова је користио и друге технике кроз које се изражавао, попут графике, сликарства и барељефа.

На отварању изложбе говорили су директорка Дома културе Адмира Мостарац, уредник ликовног програма Дома културе Мирко Антоније Малешић, Дино Башовић и аутор. У Пријепољу ће бити изложена наредних месец дана а већ постоје планови за излагања у Ужицу, Лесковцу, Крагујевцу и Нишу. Мурановић се бави графиком, сликарством и стрипом. Излагао је на више од 35 групних и самосталних изложби у земљи и иностранству, објавио је пет стрип албума и аутор је великог броја карикатура.

Шта аутор каже о изложби погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци