Јадранка Јовановић – Са истим жаром наступа у Пријепољу и највећим светским сценама

Јадранка Јовановић – Са истим жаром наступа у Пријепољу и највећим светским сценама

Примадона Народног позоришта у Београду, оперска дива Јадранка Јовановић недавно је гостовала у Пријепољу, где је на Великој сцени Дома културе одржала мини концерт поводом обелжавања јубилеја – 40 годона постојања и рада најзначајније културне установе у Пријепољу. Своје утиске одмах након наступа поделила је са гледаоцима и гледатељкама Телевизије Форум.  

Оперска дива Јадранка Јовановић већ годинама је синоним вокалне уметности у Србији.  Магистарка соло певања и добитница најпрестижнијих домаћих и светских признања, која је у својој каријери остварила више од две хиљаде наступа у операма и на концертним подијумима са задовољством је прихватила да пева на обележавању јубилеја Дома културе.

Ово је мој трећи долазак на ову дивну сцену, фантастичну која има и ротацију. Многи домови културе то немају. Ово је веома значајан јубилеј, јер ово је ипак једна бројка која говори о традицији, о постојању, о неговању културе и уметности у читавом њеном пресеку и јако сам срећна што сам била једна од учесница – каже примадона Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић.

Иако је небројено пута певала у чувеној Миланској скали, на оперским сценама Шпаније, Француске, Енглеске, Јапана, Бразила, Мексика, наступала по дворовима, приватним острвима, певала са Домингом и Kарерасом, са истим жаром наступа и у локалним срединама.

Наступ је наступ, тог тренутка највише што могу желим да дам. Некада се то догоди баш онако како сам планирала, а некада не. Ја увек излазим са намером да дам највише што могу у том тренутку и те вечери – истакла је Јадранка Јовановић.

Током наступа осетила је да већи део публике први пут оперу слуша уживо. Зато се, врло спонтано, повремено обраћала публици, а програм је, како каже, био врло промишљен и прилагођен, па су се на репертоару нашле и веома тешке и захтевне композиција, али и популарне песме.

Већ имам доста искуства и приметила сам неке људе у публици за које сам сигурна да им је значило моје појашњење неких нумера и да су на сасвим други начин доживели тог Обливиона или Ђулијанија. Довољно је да кажете један делић, детаљ и одмах је друга прича – наставља оперска дива Јадранка Јовановић.

Сматра да њено појављивање на сценама у мањим градовима може значајно допринети афирмацији класичне музике, а на тај начин жели да трасира пут за младе уметнике и уметнице, који још увек немају познато име, а квалитетни су извођачи.

Значи много само из једног разлога, а то је да ће мени поверовати и доћи ће да, можда из радозналости, а многи из разлога што су негде нешто прочитали о мени и што су чули понешто из моје биографије, е управо на основу тог поверења они ће доћи. Зато ја никада не могу да наступам осим да дам хиљаду посто, колико могу тог тренутка, јер је моје да те људе никако не разочарам и да ја њима покажем сву лепоту класичне музике – искрено завршава Јадранка Јовановић.

С обзиром да због припрема и проба није стигла да обиђе Пријепоље како је желела, обећала је да ће се вратити, овај пут на дуже како би видела све природне лепоте нашег краја.

А како је изгледао наступ Јадранке Јовановић у Дому културе погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци