Како активни грађани доприносе развоју своје заједнице?

Како активни грађани доприносе развоју своје заједнице?

Веће општине Пријепоље је одлучило да са 14 милиона динара подржи санацију девет путних праваца, чију реконструкцију су иницирали  грађани, који су и сакупили део новца. Већници су предложили Скупштини општине да усвоји Одлуку о постављању и уклањању привремених објеката, за коју кажу да је пут да се привреда уведе у легалне токове.

Наставак 51. седнице Општинског већа почео је додавањем седам тачака, на постојећи дневни ред од 69 планираних питања, тако да ће ово бити једно маратонско заседање. Донета је одлука да се издвоји пола милиона динара за атарске путеве у Бродареву, као и да се подржи санација путних праваца у Боретином Брду, Врлобашу, Орашцу, Подјасену, у Каменој Гори, Грабљу, Страњанима и у Залугу санација Улице Радована Чаркиловића.

Поред јавне набавке од 20 милиона динара коју данас расписујемо, имамо још девет путних праваца у којима грађани учествују са својим средствима. Договорено је да максимално учешће општине буде по два милиона. Морам да похвалим мештане околине Врлобаша који су сакупили више него што смо ми дали. То је јако похвално јер ми не можемо да стигнемо да реагујемо на територији целе општине тако да је похвално што нам грађани помажу да што више путева ове године буде завршено – истакао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Са великим ентузијазмом чланови Већа су усвојили и проследили на усвајање Скупштини општине Одлуку о постављању и уклањању привремених објеката.

Није циљ рушити, ни зауставити привреду, ни инвеститора, али мора све да буде доведено у легалне токове. Али да вам кажем: „Рингишпил се и даље врти!“ Човек који је спремао објекат за отварање кафане, само што није отворио. Ово је полазна основа, кровни документ који не решава све проблеме, али даје могућност да можемо да реагујемо на јавним, зеленим површинама, трговима…На свим местима где су наши инспектори имали аргумент да нису надлежни – каже Бабић.

Општини Пријепоље су неопходна улагања, али све активности морају бити у складу са законским нормама.

Ми желимо да помогнемо привредницима да што пре инвестирају у нашу општину. Чак и они који су направили пропуст па нешто нелегално урадили, да видимо има ли шансе да се објекти и папири уподобе, а они да плаћају порез и ми да убирамо приход од тога.

На двогодишњу Стратегију развоја ЈКП „Лим“, председник Бабић је имао замерку јер није планирано да ово предузеће преузме надлежност управљача путева, као ни одржавање градског гробља због чега је документ враћен на дораду.

То би значило да они у наредне две године уопште не планирају да се организационо, кадровски и технички оспособе за пружање ових услуга.

Подизање квалитета услуга и улагање у инфраструктуру примарни су циљеви предузећа које је у незавидном положају и по питању механизације и опремљености, али и људства. Већници су одлучили да се из буџетске резерве издвоји 500.000 динара за расписивање јавног позива за хватање и збрињавање паса луталица. Скупштини општине се предлаже да усвоји три документа којим  ће моћи да се 20.500.000 динара определи за Дом здравља у овој години. Чланови Већа су одлучивали и о разрешењу појединих чланова Управног и Надзорног одбора ЈКП „Лим“, Туристичке организација Пријепоља и ПУ „Миша Цвијовић“.

Подели на мрежама

Повезани чланци