Како квалитетним пројектима унапредити заједницу уз помоћ европских фондова?

Како квалитетним пројектима унапредити заједницу уз помоћ европских фондова?

Као земља кандидат за чланство у Европској унији, Србија учествује у неколико програма, што омогућава приступ средствима из предприступних фондова. Како би ојачали капацитете женских организација и механизама за родну равноправност из општина и градова Златиборског округа, Форум жена Пријепоља је организовао семинар за писање пројеката за средства из фондова Европске уније.

Како би кроз различите пројекте могли да унапређују положај жена и доприносе својим заједницама неопходно је ојачати капацитете удружења да би могли да користе средства европских предприступних фондова.

Да би удружења дошла до тих средстава, морају знати како да пронађу позиве, како да их читају, да виде критеријуме и самим тим да припреме пројекат и да га предају. Управо данас на обуци ћемо проћи кроз цео процес, од јавног позива до буџета да би учеснице стекле целу слику шта је све ту потребно да би дошле до предаје пројекта, а надам се и до средстава када пројекат буде одобрен – објаснио је предавач на семинару, Дејан Нешевић из Регионалне развојне агенције Златибор.  

Учеснице семинара имале су прилику да стекну нова знања и размене искуства са председницом Удружења пословних жена Србије, Сањом Поповић Пантић, Јеленом Михаиловић из Траг Фондације и директорком за одрживо пословање Делта холдинга, Тијаном Копривицом. У оквиру пројекта ЕУ за жене Златиборског округа, пет организација је добило лаптопове, како би унапредили њихове техничке могућности. Један лаптоп је додељен и недавно основаном удружењу Каменогорке.

Неопходно је знање, стручни савети и искуство људи који годинама побољшавају живот људи на селу, пошто је проблематика слична у свим селима Златиборског округа. Кроз обуке сам добила доста знања, али је ово само почетак и потребно је још доста искуства како би могли правилно да учествујемо на конкурсима и остваримо циљеве жена које живе у Каменој Гори – сматра председница Удружења „Каменогорке“ Ирина Глушчевић.

Упознавање са процедурама конкурса за програме Европске Уније, писање пројеката, који омогућавају да удружења функционишу и константно стицање знања је нешто што и удружења са искуством чини одрживим.

Србија је на свом путу ка Европи већ одређени низ година и та нека европска средства су ту, расположива, само треба наћи начин и механизме како доћи њих. Ми као организација цивилног друштва, али и други механизми који се баве питањима родне равноправности требало би да буду упућени и користе та средства тако да едукација на ову тему томе доприноси. Сигурно је да су ови пројекти будућност и да ће и локалне самоуправе  моћи још више да конкуришу различитим пројектима почев од инфраструктурних до тема којима се ми бавимо родна равноправност или слобода медија – мишљења је чланица Удружење Форум жена Пријепоља Далиборка Малешић.  

Стицање знања је кључ у приступу средствима европских фондова који ће се приближавањем Србије Европској унији повећавати.

Мислим да су ови фондови будућност и да ће из њих највише средства доћи, али доста дога зависи од нас и да морамо да подижемо капацитете да можемо да повучемо та средства. Али је добро да организације имају подршку неких институција и организација које то већ радиле, а таквих заиста има у Златиборском округу – додао је Дејан Нешевић.

Семинар је организован у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који Удружење Форум жена Пријепоља реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци