Како се млади у Пријепољу иформишу и колико друштвене мреже утичу на њихове ставове и понашање?

Како се млади у Пријепољу иформишу и колико друштвене мреже утичу на њихове ставове и понашање?

Млади се данас највише информишу путем друштвених мрежа, које креирају њихове ставове и понашање. Да ли су свесни опасности које интернет носи са собом, да ли користе неке друге изворе информисања и колико друштвене мреже утичу на њих, пријепољске средњошколце и средњошколке питала је студенткиња Факултета политичких наука Невена Цвијовић.

Истраживање Kровне организације младих Србије показује да се више од половине младих тек неколико пута недељно, или ређе од једном недељно, информише кроз информативне сајтове и апликације. Највише младих има профил на Инстаграму, више од 91 одсто, и Фејсбуку, скоро 87 процената. Приметан је пад у коришћењу Фејсбука а у порасту је друштвена мрежа Тикток. За комуницирање највише младих користи директне поруке на Инстаграму и Виберу – око 84 одсто, или Ватсапу – око 77 одсто. Фејсбук месинџер је у паду а раст бележи апликација Телеграм. Скоро 60 одсто оде на неку друштвену мрежу чим отвори очи, показује истраживање Центра за креирање политика и стратегија, а скоро половина младих проводи више од три сата на Инстаграму, Фејсбуку или Јутјубу, како би комуницирали са својим пријатељима или се информисали.

Млади у Пријепољу се уклапају у ове трендове, слажу се они са којима смо причали. Већина се информише преко интернета, пре свега друштвених мрежа, које им најчешће служе и за комуникацију. Кажу и да су свесни да је интернет преплављен лажним вестима и полуистинама, али мисле да се могу снаћи у таквом окружењу.

Младе особе су бомбардоване разним садржајима и понекад је тешко изабрати у шта веровати, што је исправно и реално, шта  је заправо стварно. Друштвене мреже директно и индиректно утичу на формирање ставова младих и намећу им идеале лепоте, који су за многе недостижни. Млади Пријепољци и Пријепољке су свесни и овога, али кажу да су свесни да виртуелна реалност не личи на стваран живот. Они, са којим смо разговарали, кажу да друштвене мреже креирају понашање младих и могу утицати на њихово самопуздање, али мисле да су имуни на те опасности, односно да могу да разлуче шта је стварност а шта им на друштвеним мрежама пласирају разни инфлуенсери.

Истраживање из Kанаде показало је да је коришћење друштвених мрежа у великој мери повезано са појачаним симптомима депресије код адолесцената. Истраживачи су открили да друштвене мреже могу наштетити менталном здрављу младих повец́авајуц́и њихову изложеност малтретирању, као и смањењу сна и физичких вежби. У данашње време, када су нам сви садржаји доступни, најважније је све узети с резервом јер је много лажних вести и неистина. Посебност и различитост су оно што данас више него икада морамо неговати и поштовати.

Шта кажу млади Пријепољци и Пријепољке погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци