Како се по бирачким местима гласало у општини Пријепоље?

Како се по бирачким местима гласало у општини Пријепоље?

На председничким изборима у општини Пријепоље, највише гласова је добио Александар Вучић, док је листа окупљена око Српске напредне странке добила највећу подршку на парламентарним изборима. Истраживали смо како су грађани и грађанке гласали по бирачким местима.

Коалиција окупљена око Српске напредне странке на парламентарним изборима добила је 7.076 гласова на 65 бирачких места. Међу ретким бирачким местима где ова листа није добила највише гласова су Каћево, Милаковићи, Матаруге, Ивезићи, Балићи… Више гласова имала је СДА Санџака, Социјалистичка партија Србије, Странка правде и помирења. Подаци показују да су у градским и приградским местима, грађани и грађанке чешће гласали за опозиционе листе него у удаљеним и сеоским срединама. На бирачком месту у Забрдњим Тоцима није било гласачких листића за парламентарне изборе, због чега ће гласање бити поновљено 16. априла по одлуци Републичке изборне комисије.

Иако је укупна забележена излазност око 49,7 одсто, на неким бирачким местима, нарочито у Бродареву и појединим сеоским срединама, излазност је била далеко мања – тек трећина бирача је гласала од укупног броја уписаних. Шампион у излазности је бирачко место број 18 у Кучину, где је изашло више од 90 одсто бирача, 83 од 92 уписаних у бирачки списак.

Поредећи ове резултате са гласовима које су политичке странке добиле на локалним изборима 2020. године, приметне су знатне осцилације код појединих партија. Хиљаду гласова мање добила је на парламенатарним изборима Странка правде и помирења у односу на локалне изборе пре две године. Са 3.209 гласова, ове године су „добацили“ тек до 2.201 особе које су подржале ову странку, што је за многе очекивано с обзиром на промене које су се десиле у врху странке, али и бројне проблеме са кадровима и самим учешћем у коалиционој власти у општини Пријепоље. Са друге стране, СДА Санџака је сада добила 1.498 гласова, што је дупло више него на локалним изборима. Пре две године заједничка листа Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије добила је 6.631 глас. На овим парламентарним изборима СНС је на заједничкој листи са Санџачком демократском партијом освојила 7.076 гласова, док је СПС добио подршку 1.561 бирача. На локалним изборима пре две године, листа СДП-а Заједно за Пријепоље освојила је 4.391 глас. То значи, да су у две опције и различите коалиције, Српска напредна странка, Санџачка демократска партија и Социјалистичка партија Србије на изборима 2020. године укупно имале 11.022 гласа, а да су сада добиле само 8.637 гласова, односно 2.385 гласова мање.

На 66 бирачких места у општини Пријепоље, на колико су одржани председнички избори, победио је досадашњи председник Републике Србије Александар Вучић, који је добио укупно 11.188 гласова. Једино бирачко место где су Вучић и Здравко Понош, кандидат коалиције Уједињени за победу Србије, имали исти резултат, по 11 гласова, јесу Гојаковићи. Подаци показују да је Милошев До једино бирачко место где су сви који су изашли на изборе, њих 29, гласали за Вучића. У Џурову је од 63 гласача, Вучић добио чак 61 глас, а у Забрдњим Тоцима 30 гласова, од 33 особе које су изашле на биралиште. Слично је и у Врбову где је од 26 бирача, за њега гласало 22. Подсећања ради, на председничким изборима одржаним 2017. године за  Александра Вучића је гласало  9.458 грађана и грађанки општине Пријепоље, па испада да му је подршка порасла за скоро 1.800 гласова.

Међутим, све странке које тренутно чине владајућу коалицију у Пријепољу стале су иза Александра Вучића као кандидата. Када се упоређују резултати локалних избора од пре две године, на којима су те странке збирно добиле 16.457 гласова, види се да је таква подршка изостала на председничким и да владајуће странке нису мотивисале бираче да изађу на изборе. Фали им више од 5.000 гласова. Број уписаних у бирачки списак на овим изборима је био мањи за око 1.100 особа, а излазност мања у односу на локалне за око 4.000 бирача.

Подели на мрежама

Повезани чланци