Како се спрема сита, традиционална посластица од сока јабука и крушака?

Како се спрема сита, традиционална посластица од сока јабука и крушака?

Прва класа јабука се слаже у гајбице и оставља за зиму, од друге класе се прави сита, а од треће ракија. Хисарџик је познат по припреми сите.

Прво иде прање воћа у најмање двије воде. После прања иде мљевење на крупну машину, па затим на ситну, како би се добило што више сока. Стоји два до три дана у овим кацама, покривено, како не би уситњено воће долазило у контакт са инсектима, птицама и слично. Након тога долази цијеђење. Одмах после цијеђења сок иде у бурад и сјутра се куха у пећи. Кухање сто литара течности траје од 10 до 12 сати, да би сита добила своју праву густину, уз стално ложење ватре – објашњава Хисарџичанин Лутво Малагић.

Од 100 литара воћног сока добије се 20 тегли сите, а за припрему ове традиционалне посластице потребно је одвојити чак три дана.

Дан мљевења, дан цијеђења, дан кухања! Због тога справљање сите није нарочито исплативо, али је добро што она може да стоји и 20 година, а да се не поквари. Сита је изузетно здрава јер се састоји искључиво само од исцијеђеног сока од јабуке. Ако је кисела јабука, биће кисела сита и обратно – каже Малагић.

Текстура сите највише подсећа на мед, а може се конзумирати на више начина.

Може се конзумирати као напитак са водом, са киселом водом, али најбоље је када се помјеша са кајмаком, али младим, тек скинутим са шерпе, не старим. То је врхунског укуса! Сита се може користити и за прављење слатких пита и колача који се могу заљевати ситом – објашњава.

За пласман својих производа не брине.

Ја направим 200 – 300 тегли. Од тога подијелим једно 20%, а остатак увијек могу продати. Органска ми је јабука, органска сита… Мени је ово као хоби, пошто сам завршио свој радни век, сад сам у пензији, тако да читаво љето проводим овдје на ранчу. Занимам се, није ми досадно – каже наш саговорник.

Поред сите, у Лутвовом подруму се могу наћи различите врсте слатког, џемова и органских сокова, а производи и сирће од дивљих јабука, као и ракију.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *