Како се управља градским гробљем на Равнама?

Како се управља градским гробљем на Равнама?

Управљање градским гробљем на Равнама је, годинама уназад, често помињана и никад закључена тема, нарочито у локалној самоуправи. Да ствари истера на чистац решио је Миодраг Јоксимовић, који каже да неће да трпи неправду и зарађивање на људској муци.

Миодраг Јоксимовић је мајку сахранио 15. фебруара, а трошкове сахрањивања је платио 13.500 динара предузећу „Минић мермер“, које већ годинама обавља ове услуге на градском гробљу на Равнама. Све остало му је обезбедио други погребник, али он није могао да изврши сахрањивање јер другима није дозвољено да врше ове послове на Равнама.

Јоксимовић каже да је желео да уради бетонску цоклу и тротоаре на гробу до четрдесетодневног помена, али није хтео да плати тражену цену од 1.100 евра. Распитао се у другим погребним предузећима и сви су му тражили мању своту, а каже да је цена знатно нижа у градовима у окружењу.

Истерујући правду послао је бројне дописе на све адресе које је добијао, током пребацивања одговорности, од Општинске управе, преко различитих инспекцијских служби, до Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. О свом проблему је лично упознао и руководство локалне самоуправе. Тако је дошао до уговора, који је истекао још 2016. године и последњег званичног ценовника из 2013. године, када је Општинско веће дозволило „Минић мермеру“ да повећа цене за 10 одсто. Према том ценовнику цена копања раке и сахрањивања је 2.640 динара са ПДВ-ом, а бетонских радова, које је Јоксимовић тражио, 26.400 динара.

Власник предузећа „Минић мермер“ Велибор Минић каже да само он може да изводи бетонске радове на гробљу док се за декоративно уређење гробних места и постављање споменика може ангажовати било која друга фирма. Надлежност у изградњи гробних места им припада јер су, како Минић каже, вршилац дужности на гробљу. Потврђује да је уговор истекао, али каже да још увек није раскинут са Општинском управом. Потврђује да је Јоксимовићу затражио поменуту суму и каже да су све цене, пре свега грађевинског материјала, у међувремену вишеструко увећане. Иако је то био случај 2013. године, када је повећање цена одобрило Општинско веће, што је и обавеза према уговору, није консултовао Општинско веће за каснија повећања цена.

Позивајући се на медије, Минић каже да су цене знатно веће у окружењу, што није тачно, јер цена изградње надземног дела дводелне гробнице, која је спорна у овој причи, у Новој Вароши износи око 72.800 динара, у Ужицу 79.140 динара, а у Чачку 103.750 динара. И свим гробљима управљају јавна предузећа, како би према требало да буде према закону.

Да ли због свих дописа које је Миодраг Јоксимовић упутио, да ли због претњи подношењем кривичних пријава надлежнима у Општинској управи, које такође сматра одговорнима за тренутну ситуацију, тек градско гробље се нашло на дневном реду актуелне седнице Општинског већа. У среду, 13. априла, Јоксимовић је добио и одговор из Општинске управе, у коме стоји да Општина Пријепоље нема закључен уговор о управљању градским гробљем са „Минић мермером“, нити са било којим другим субјектом?!

Погледајте изјаве у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци