Кандидоване жене изабране у Савете месних заједница

Кандидоване жене изабране у Савете месних заједница

На изборима за Савете месних заједница који су одржани у недељу, 20 новембра, гласало се у 19 од 30 месних заједница. Међу 197 кандидата било је и 13 жена, од којих је 12 успело да добије довољно гласова за чланство у Савету. Иако ови избори не би требало да имају везе са политичким партијама и страначком припадношћу кандидата, председници Општине и Скупштине општине истичу да резултати избора представљају победу владајуће коалиције, окупљене око Српске напредне странке и Санџачке демократске партије.

На изборима за Савете месних заједница, гласало је 5.085 бирача, што је око 20 одсто укупног бирачког тела у ових 19 месних заједница. Избори нису спроводени у 11 месних заједница где није било довољно пријављених кандидата и где ће избори бити поновљени.

Даљи след радњи је да ћу ја као председник Скупштине општине распустити постојеће чланове, а да ће Општинско веће именовати привремени орган, односно три повереника и једног повереника који ће водити тај привремени орган. То ћемо учинити у наредном  периоду, након објављивања резултата и тако ћемо обезбедити легитимитет и у тим месним заједницама. Након тога ја сам у обавези да у року од 60 до 120 дана распишем нове изборе за чланове Савета ове месне заједнице – каже председник Општине Пријепоље Изудин Шантић.  

Избори ће бити поновљени у месним заједницама Сељашница, Ивање, Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Милешева, Звијезд, Гостун, Тоци, Матаруге и Мијане.

Успешна локална самоуправа мора своју власт заснивати на руковођењу и добром функционисању месних заједница. Волели бисмо да се појавио већи број кандидата, било је онолико колико је било неопходно. Надамо се да ће у наредном периоду бити веће интересовање  како бисмо могли да бирамо ко ће као најспособнији водити месне заједнице – истакао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.
Ови избори су нам показали да морамо под хитно приступити измени Одлуке о месним заједницама која дефинише и уређује ову област јер смо приметили да на неким бирачким местима немамо довољно бирача па је било потешкоћа у обезбеђивању подршке за кандидатуре – објаснио је Шантић.

Иако је изборни процес независан од политичких партија јер појединци прикупљају потписе и сами се кандидују, јасно је да су ови избори били још једна прилика за партијско надметање. Ретки су кандидати иза којих нису стајале политичке странке.

Хоћу да кажем да је ово победа наше коалиције која тренутно води власт у општини, Српске напредне странке и Санџачке демократске партије и да су резултати показали да смо остварили добре резултате и да треба да наставимо у овом саставу – истакао је Шантић док је Бабић додао да ће у свим месним заједницама неко од њихових лидера бити на челу.

Велики успех оствариле су кандидоване жене. Од укупно 13 жена које су се кандидивале у седам месних заједница, њих 12 је изабрано.

Надамо се да ће да се одваже да их буде више на следећим изборима, да у сваком засеоку имамо по једну пријављену жену. Показало се где у саветима имамо комбинацију полова да се лакше, ефикасније и боље ради – закључио је Бабић.

У будућем сазиву Савета месних заједница, у месној заједници Коловрат биће четири жене, у Бродареву и Горњим Страњанима по две, а по једна у месним заједницама Пријепоље, Бабине, Јабука и Дренова.

Подели на мрежама

Повезани чланци