Караван у славу Вука и ћириличног писма у Пријепољу

Караван у славу Вука и ћириличног писма у Пријепољу

У организацији Невладине организације „Културна сцена“, у оквиру програма „Манифестација српске културе у региону 2023.“, Библиотека „Вук Карџић“ из Пријепоља организовала је песничко вече под називом „У славу Вука“, посвећено реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу. Том приликом отворена је и изложба „Моја ћирилица“ ауторке Олгице Стефановић из Новог Сада.

Вече посвећено ћирилици и значају њеног очувања почело је изложбом радова графичке дизајнерке и сликарке, која се бави и иконописањем, Олгице Стефановић. Њен првенствени циљ је био да подсети како се некада живело, којим се писмом писало, али и да се прочита нешто из богате српске историје. Српски национални савјет Црне Горе, низом активности, већ дуже време ради на повратку ћириличног писма и њеном коришћењу у државним институцијама.  

Ми смо, као Српски национални савјет, односно кровна институција српског народа у Црној Гори, успели у последњих неколико месеци успели да афирмишемо употребу ћириличног писма, јер је ћирилица и у Уставу Црне Горе промовисана и нормирана као равноправно писмо у Црној Гори. Међутим, дуго је била потупуно запостављена, није била у службеној употреби, већ само у дозвољеној употреби – каже председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић.

Након изложбе  уследило је вече поезије и стихова, симболично названо „У славу Вука“, које је пре Пријепоља одржано у Подгорици и Беранама. Била је то прилика да, кроз поезију, песници и песникиње из региона одају почаст српском језику и ћириличном писму, чију савремену варијанту је осмислио управо Вук Стефановић Краџићу. Његово дело, као и место његовог рођења и порекла,трајно су повезали Србију и Црну Гору.

Одбрана ћирилице и српског језика би увек требало да буде тема број један свим мислећим и писменим . зато се радујем што сам данас међу браћом, као Србин из Црне Горе и што заједно ширимо дух ћирилице, а он је у ствари дух који сабира и који веже браћу дубоко и подсећа их на толико векова уназад – каже Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић.

Пријепољској публици представила се и песникиња из Никшића Милица Бакрач.

Ми који смо се определили за српски језик и за ћирилицу као писмо наших предака показало се до данас да смо били на правом путу и да јхе то можда велики значај, како за данашњу Црну Гору тако и за наше потомке који ће то памтити и поштовати – сматра Милица Бакрач.

Прилику да отвори песничко вече имао је пријепољскипесник Драгослав Бато Бабић.

Ту смо у Пријепољу где је увек било места за свакога зато што је Пријепоље тромеђа многих збивања, почевши од спорта и музике па све до литературе и писане речи. Верујем да ће ћирилица победити, јер то је писмо које је најстарије сигурно, а то ће се показати и доказати и које је, на карју крајева, најлепше – истакао је Бабић.

Ис суседних пљеваља стигао је песник Миленко Јовић.

Ја сам учесник од првог сусрета у Подгорици, преко Берана…ту је неизоставно и Пријепоље где сам са великом радошћу дошао. следећа станица нам је Требиње. ово су заиста сусрети који обилују занимљивошћу, а и добра су прилика да се сретнемо са пријатељима и другарима – каже Јовић.

Домаћин ове вечери у Пријепољу била је Библиотека „Вук Караџић“ која је препознала значај овог пројекта.

Првенствени циљ свега овога је да се наше писмо не заборави услед најезде свих ових страних термина такода је ово стварно нешто што треба поздравити. Ми смо ушли у тај пројекат и то је сигурно нешто што је позитивно и мистојимо иза тога – каже в.д. директора Библиотеке „Вук Караџић“ Звонко Мандић.

Подршку реализацији пројекта дала је Влада Србије, односно, Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа са дијаспором.

Подели на мрежама

Повезани чланци